Ecuador: Nieuwe rel gevangenis eist 13 levens
19 Jul 2022, 06:48
foto
Opnieuw zijn er doden gevallen bij een rel in een gevangenis in Ecuador. Minstens 13 gevangenen zijn omgekomen. (Beeld: Reuters)


Minstens 13 gevangenen zijn gedood bij een rel in een Ecuadoraanse gevangenis, zeiden functionarissen maandag. De onrust komt meer dan twee maanden nadat een botsing tussen rivaliserende bendes 44 doden had achtergelaten in dezelfde gevangenis.

Het penitentiaire systeem zei op zijn Twitter-account dat de rellen plaatsvonden in de Bellavista-gevangenis in Santo Domingo, 70 kilometer ten zuidwesten van Quito, de hoofdstad van Ecuador. Twee gevangenen raakten gewond.

Volgens de autoriteiten was de situatie in de gevangenis onder controle.

Op 9 mei meldden de autoriteiten opnieuw een rel in de Bellavista-gevangenis met een dodental van 44 gevangenen. Na de botsing zeiden de autoriteiten dat ze vuurwapens, explosieven en andere wapens hadden gevonden.

Het penitentiaire systeem in Ecuador heeft verschillende gevechten tussen bendes meegemaakt. De regering van de conservatieve president Guillermo Lasso schrijft geweld in de gevangenis toe aan gevechten tussen bendes over de controle over het grondgebied en de drugshandelroutes. Vorig jaar stierven 316 gevangenen tijdens rellen in verschillende gevangenissen in Ecuador.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft gezegd dat het gevangenissysteem van Ecuador wordt geteisterd door het verlaten van de staat en het ontbreken van een alomvattend beleid, evenals slechte omstandigheden voor gevangenen.

De gevangenissen van het land huisvesten ongeveer 33.900 mensen en zijn volgens officiële cijfers 12,5% boven de maximale capaciteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May