Wereldbank voorspelt groei van 0,1% voor Suriname
17 Jul 2022, 00:00
foto


Suriname zal een bbp-groei van 0,1% hebben voor 2022, na een krimp in 2021 van 1,9%. Deze prognose doet de Wereldbank in een overzicht over Suriname. "Als gevolg van een stijging van de overheidsuitgaven is de geschatte overheidsschuld als aandeel van het bbp gestegen tot 132,9%."

De Wereldbank vermeldt in haar rapportage ook dat Suriname volgens de Verenigde Naties vooruitgang heeft geboekt in een aantal sociale SDG-indicatoren zoals alfabetisering van volwassenen, gendergelijkheid in het basis- en secundair onderwijs waarbij vrouwen het beter doen dan mannen en een daling van de kindersterfte. Suriname staat in de Human Development Index van de 189 landen en gebieden op de 97e plaats.

Om Covid-19 te bestrijden en in te dammen heeft Suriname een Nationaal Responsplan opgesteld om kwetsbare huishoudens en huishoudens met een laag inkomen te beschermen, verliezen in de particuliere sector te compenseren door verhoging van de kinderbijslag, uitkeren te verstrekken aan ouden en gehandicapten en heeft het een werkloosheidsuitkering ter beschikking gesteld. En ondanks een actieve overheidscampagne blijft de Covid-19 vaccinatiegraad in het land laag. Volgens de statistieken had op 13 maart 2022 slechts 40,3% van de bevolking twee injecties van het vaccin gekregen.

Om de reactie van Suriname op de Covid-19-pandemie te ondersteunen, heeft de Wereldbank fondsen verstrekt om essentiële medische benodigdheden en apparatuur aan te schaffen om het gezondheidssysteem van het land te versterken. Door fondsen te mobiliseren in het kader van het Saramacca Canal System Rehabilitation Project, kon de Wereldbank snel Covid-19-steun inzetten met behulp van de Contingency Emergency Response Component waarmee fondsen opnieuw kunnen worden toegewezen voor noodhulpactiviteiten.

Het Saramacca Canal System Rehabilitation Project heeft tot doel het land te helpen het overstromingsrisico in het grotere gebied van Paramaribo te verminderen en het Saramacca Canal System te verbeteren. Het zal ook de veerkracht tegen overstromingen verbeteren door het vermogen van het Saramacca-kanaal om water efficiënt en veilig af te voeren, het zal het vervoer van schepen verbeteren en het vermogen van de overheid om het drainagesysteem van het kanaal te beheren en te exploiteren, versterken.

De Wereldbank omschrijft Suriname als een land met een hoger middeninkomen en een bruto nationaal inkomen van US$ 5.510. Ongeveer een op de vier mensen in Suriname (26% van de bevolking) leeft van minder dan US$ 5,50 per dag en volgens prognoses van de Wereldbank zou de armoede met 9% kunnen toenemen als gevolg van de Covid-19-pandemie en andere economische schokken.

Sinds de ontdekking van offshore-oliereserves in 2019-2020 heeft de regering haar intentie uitgesproken om haar olie- en gasindustrieën te ontwikkelen, waarbij de productie naar verwachting al in 2025 zal beginnen. Hoewel de Wereldbank op dit gebied geen steun heeft verleend (in overeenstemming met haar toezeggingen van de One Planet Summit 2017), zegt zij dat het belangrijk is voor de regering om terwijl Suriname deze industrieën ontwikkelt, de beste praktijken te volgen en ervoor te zorgen dat bestuursmechanismen voldoen aan internationale milieu- en sociale normen.

Het programma van de Wereldbank in Suriname is verankerd in de FY15-19 Country Partnership Strategy die werd verlengd tot FY21. De strategie richt zich op twee zaken: het verminderen van de kwetsbaarheid voor overstromingen en het verbeteren van het bestuur en het investeringsklimaat. Een systematische landendiagnose is dit jaar gelanceerd en zal de basis leggen voor het volgende landenpartnerschapskader dat in FY23 begint.

De huidige projectenportefeuille van de Wereldbank in Suriname bedraagt US$58 miljoen, verdeeld over twee investeringsleningen op het gebied van het verminderen van kwetsbaarheid en het verbeteren van het bestuur en het investeringsklimaat. Naast het Saramacca Canal System Rehabilitation Project gaat het ook om het Suriname Competitiveness and Sector Diversification Project. Door zich te concentreren op beleids-, juridische en regelgevende hervormingen in de mijnbouw, agro-industrie en toerisme, zal de investering groeimogelijkheden voor de particuliere sector mogelijk maken, het scheppen van banen stimuleren en meer dan 200 kleine en middelgrote ondernemingen ten goede komen. Het project bouwt ook de capaciteit van belangrijke instellingen op en verbetert de diensten voor bedrijfsontwikkeling.







Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May