NDP: Minister Financiën moet op non-actief gesteld worden
14 Jul 2022, 03:33
foto


De Nationale Democratische Partij (NDP) is bezorgd over de ontwikkelingen van de financiën van de Staat. Tot nu toe is bevestigd door de regering dat SRD 40.9 miljoen met vervalste reçu's is overgemaakt. Uit onderzoek moet blijken hoe groot de ravage is die aangericht is aan de staatskas, zegt de NDP. De vraag rijst hoeveel vertrouwen het volk nu nog kan hebben in de correcte afwikkeling van financiële transacties van de staat onder leiding van deze minister, stelt de politieke organisatie. De NDP verwacht een gedegen en diepgaand onderzoek. Het is gebruikelijk dat onder dit soort omstandigheden de betrokken minister, hangende het onderzoek, op non-actief wordt gesteld.

Op 27 juni zijn vervalste betaalopdrachten aangeboden aan de Centrale Bank van Suriname. Dit is aan het licht gekomen sinds 28 juni, waarbij een betaalopdracht, ter waarde van SRD 20 miljoen, werd opgestuurd voor verwerking.
Bij nader onderzoek van de bank bleek dat op 25 april een bedrag van SRD 14 miljoen en op 14 juni SRD 26,9 miljoen is afgeschreven van de rekening van het ministerie van Financiën & Planing, die ook gebaseerd waren op vervalste documenten.

De controlemechanismen die moeten zorgen voor een veilig betalingssysteem zijn dus op onverklaarbare wijze omzeild.
Het zorgen voor een eerlijke en betrouwbare afwikkeling van financiële transacties van de overheid, behoort tot de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën, stelt de NDP. Het herhaaldelijk kunnen misbruiken van het betalingssysteem van de overheid, waarbij het om enorm grote bedragen gaat, heeft de samenleving diep geschokt.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May