Lloyd Read: Bond SBB werkt volgens instructie OM
14 Jul 2022, 00:02
foto
De uitgegeven houtconcessies.Sinds 2016 is er sprake van een explosieve toename van de
rondhoutexport (boomstammen) naar voornamelijk Aziatische markten. Bovendien wordt het aandeel illegale houtkap geraamd tussen de 10 en 20 procent. (bron: ©goniniportal 020/CIS)


Voor de bond van personeel bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is duidelijk dat hij nog steeds moet werken volgens de Wet Bosbeheer. Alle overtredingen van de wet zullen worden aangegeven bij het Openbaar Ministerie (OM). Conform de Wet Economische Delicten zullen van alle zaken die te maken hebben met overtreding van de Wet Bosbeheer, strafdossiers worden gemaakt in opdracht en aansturing van het OM.

SBB-bondsvoorzitter Lloyd Read zegt aan Starnieuws dat zij werken volgens de instructie van het Openbaar Ministerie, dat duidelijk heeft gemaakt dat het 'generaal pardon' dat minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft verleend, elke wettelijke grondslag mist. Het staat volgens het OM in ieder geval de toepassing van de Wet Bosbeheer en de Wet Economische Delicten, niet in de weg.

Ook SBB-directeur Stanley Betterson heeft op instructie van het OM bekendgemaakt dat alle houtkapactiviteiten vanwege deze door de GBB-minister verleende 'generaal pardon', onmiddellijk moeten worden gestopt. Hij heeft een dringend beroep gedaan op belanghebbenden om het begaan van strafbare feiten te allen tijde achterwege te laten en houtwinning te verrichten conform de Wet Bosbeheer en alle overige van toepassing zijnde regelingen.  

En terwijl de houtsector furieus is over het generaal pardon dat minister Vorswijk heeft verleend voor bosexploitatie, zwijgt de bewindsvrouw in alle talen. Zij heeft het generaal pardon voor een jaar uitgegeven, van 6 april 2022 tot 6 april 2023. Haar besluit heeft veel kwaad bloed gezet en is Vorswijk zelfs op de vingers getikt door het Openbaar Ministerie. Nochtans hult de bewindsvrouw zich in stilzwijgen.

Zowel de SBB-bond (SBB) als de Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU) zijn niet te spreken over de handeling van minister Vorswijk en hebben hun misnoegen geuit over het besluit. Beide organisaties hebben de minister schriftelijk om verduidelijking en antwoorden gevraagd, maar een reactie van Vorswijk is tot nog toe uitgebleven. In ieder geval gaat ASHU naar de rechter om haar rechtszekerheid te krijgen.

Het generaal pardon zoals gegeven door Vorswijk legaliseert volgens bondsvoorzitter Read de illegaliteit. De overheid kan een generaal pardon geven aan personen die zich al schuldig hebben gemaakt aan het overtreden van wet- en regelgeving van het land, maar "kan nooit en te nimmer worden gegeven aan personen die in de toekomst nog illegale en dus strafbare handelingen zullen plegen."

Het besluit van minister Vorswijk schuwt het daglicht, zegt Read. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat de kwestie in geheimzinnigheid is gehuld, daar er geen bekendmaking daarvan heeft plaatsgevonden door SBB. Vakbond, werknemers en uitvoerders van het besluit zijn in het ongewisse gelaten over het besluit. Maar nu het OM korte metten heeft gemaakt met het generaal pardon van Vorswijk, wacht hij de ontwikkelingen af.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May