Meer dan 50 doden bij bendegeweld Haïti
12 Jul 2022, 01:26
foto
Bendegeweld in Haiti breidt zich steeds verder uit in het land. In het weekend alleen al vielen er 50 doden bij confrontaties tussen bendes.


Bij vuurgevechten tussen rivaliserende bendes zijn sinds vrijdag meer dan 50 mensen omgekomen in de buurt van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, zei een lokale burgemeester maandag, te midden van een aanhoudende escalatie van geweld dat het Caribische land in zijn greep houdt. Bij schietpartijen tussen bendes in de verarmde buitenwijk Cite Soleil zijn ook meer dan 100 mensen gewond geraakt, volgens de burgemeester van Cite Soleil, Joel Janeus. Hij voegde eraan toe dat 50 van hen in kritieke toestand verkeren.

"Mensen die tijdens de schietpartijen aan het hurken waren, de kogels gingen door hun daken en doodden hen", zei Janeus in een telefonisch interview. "Mensen die het gebied proberen te ontvluchten, worden geraakt door kogels."

Bendes hebben ook de toegang tot de brandstofterminal van Varreux geblokkeerd, meldde de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste. West Indies Group, een Haïtiaans conglomeraat dat eigenaar is van de Varreux-terminal, heeft nog niet gereageerd op het incident.

Het geweld lijkt het gevolg te zijn van een confrontatie tussen de G9 en de GPEP-bendes. Het geweld tussen bendes is toegenomen sinds president Jovenel Moise een jaar geleden werd vermoord tijdens een nachtelijke inval, waardoor een politiek vacuüm ontstond dat criminele groepen ertoe aanzette hun controle over het grondgebied van het land uit te breiden.

In mei zeiden mensenrechtenactivisten dat bij botsingen tussen de rivaliserende Chen Mechan en 400 Mawozo-bendes 148 mensen om het leven waren gekomen, van wie sommigen met machetes werden doodgehakt of stierven toen hun huizen in brand werden gestoken.

Haïti herdacht donderdag de verjaardag van de moord op Moise, aangezien de gerechtelijke autoriteiten van het land nog niemand hebben aangeklaagd voor de brutale moord.

Het aantal ontvoeringen is sindsdien toegenomen en een groot deel van het land wordt nu geregeerd door bendes.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May