Prijzen van runderen rond Ied-ul-Adha nog hoger
11 Jul 2022, 00:58
foto
De runderen worden geofferd tijdens Ied-ul-Adha. Het wordt steeds moeilijker om stieren te kopen, omdat de prijzen behoorlijk de lucht in zijn gegaan. (Foto's: René Gompers)


Het is minder druk bij de moskeeën zondag, op de tweede dag van Ied-ul-Adha, het islamitische offerfeest. Er zijn runderen geslacht en gedeeld tussen de gemeenteleden en behoeftigen. Junaid Aslam is speciaal uit Amerika afgereisd naar Suriname om de offerande mee te maken. Hij is blij om na ruim 13 jaren sinds hij Pakistan verlaten heeft, een echte ‘qurbani’ weer mee te maken. Maar door de economische situatie in het land worden de gelovigen extra op de proef gesteld om de ‘qurbani’ uit te voeren; een rund kost al gauw SRD 50.000. Het schijnt dat rond het vieren van Ied, de prijzen nog meer omhoog gaan.

Bij moskee Nasir te Ephraimzegen zijn er drie runderen geslacht. Uiteraard is er eerst gebeden en gedankt voor de offerande. Het is hard werken om de honderden kilo’s aan vers vlees te verwerken. Een derde gaat naar de zeven personen die een stier hebben aangeschaft, een derde naar de gemeenteleden en een derde naar behoeftigen. Iedereen, jong en oud helpt een handje.

Aslam woont in Amerika maar volgt een studie in Canada. “Ik heb Ied-ul-Adha op deze manier meegemaakt toen ik nog in Pakistan woonde,” geeft hij tegenover Starnieuws aan. “Dat is meer dan dertien jaar geleden. En dit is pas de eerste keer dat ik weer de juiste manier van ‘qurbani’ meemaak. Echt een ‘proper qurbani’. Sinds ik volwassen ben heb ik dit niet gezien. Als kind wel, maar ik kan me het niet zo goed herinneren. Dit is ‘amazing’ en -als ik kan- kom ik graag terug om Ied-ul-Adha hier mee te maken.”

“Maar we moeten niet vergeten dat er meer te doen is,” vervolgt Aslam. “Het gaat veel dieper dan dit fysieke offer. Het gaat om geloof, vergiffenis vragen, wegdoen van je zonden. Je moet niet denken dat omdat je geld hebt, je even snel een stier of schaap kan kopen en offeren. Het gaat om de toewijding om schoon te blijven, geen zonden te begaan, afdoen met slechte gedachten. Wees goed voor je medemens.”

Volgens het geloof mag Ied-ul-Adha drie dagen gevierd worden. Een offerdier wordt door zeven gemeenteleden aangeschaft. Een zware opgave tegenwoordig. Robbert Bipat, voorzitter van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) en Samseerali Sheikh-Alibaks van de Ahmaddiya Moslim Gemeenschap Suriname, geven aan dat het moeilijker wordt voor de gelovigen om de offerande uit te voeren.

“Een kleine stier van 200 kilo’s kost al SRD 40.000,” licht Bipat toe. “Hoe zwaarder hoe duurder. Dichter bij de 300 kilo kost het al bijna SRD 60.000.” Sheikh-Alibaks voegt eraan toe: “En dat zijn alleen de kosten van een stier. Daarnaast komen er kosten bij van de vergunning, het keuren, de bijdrage voor de schoonmaak en ontsmetten van de plek waar er geslacht is. Dus al die zaken maken dat de prijs per persoon, hoger komt te liggen.”

Bipat: “Het is een studie waard om te weten waarom rund zo duur is. Wat we ook hebben gemerkt is dat rond deze dagen, al een maand vóór het offerfeest, de prijzen flink de lucht ingaan. We hebben met andere organisaties erover gesproken en zij ervaren het ook.”

De gemeenten schaffen steeds minder offerdieren aan. De gemeenten van Bipat en Sheikh-Alibaks bijvoorbeeld konden voorgaande jaren nog 8 stieren en schapen kopen. Dit jaar waren het maar 4. “De pakketjes zijn daarom ook kleiner,” geeft Bipat aan. “Was het vroeger nog 2.5 kilo per pakket, dit keer was het een kilo, zodat er toch een flink aantal personen geholpen kon worden aan een stuk vers vlees.”

Sheikh-Alibaks: “Mensen doen hun best om toch nog deel te nemen aan Ied-ul-Adha, het offeren van dieren. Als bestuurslid van de gemeente doet het ons goed om te zien dat de leden hun best doen. Om ondanks alle moeilijke omstandigheden toch aan hun religieuze verplichtingen te voldoen.” 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May