Argentinië: Anti-regeringsprotesten bouwen zich op
10 Jul 2022, 14:44
foto
Een demonstrant protesteert tegen de regering van de Argentijnse president Alberto Fernandez, op Onafhankelijkheidsdag, in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


De Argentijnse president Alberto Fernandez heeft zaterdag opgeroepen tot eenheid toen demonstranten in de hoofdstad naar de poorten van het presidentiële paleis marcheerden en zijn regering laakten over de stijgende inflatie en een verpletterende staatsschuld. Het staatshoofd wordt geconfronteerd met een toenemende uitdaging van een militante linkervleugel van de regerende coalitie die meer staatsuitgaven wil om de hoge armoede en inflatie te verminderen. Twee belangrijke gematigde bondgenoten hebben de afgelopen maand zijn kabinet verlaten.

Het Zuid-Amerikaanse land, een grote producent van soja en maïs, worstelt met een inflatie van meer dan 60%, een enorme druk op zijn munteenheid, de peso en stijgende gasimportkosten die de toch al zwakke deviezenreserves aantasten.

In een toespraak ter gelegenheid van de verjaardag van de Argentijnse onafhankelijkheidsverklaring riep Fernandez op tot "eenheid" en vroeg hij verschillende facties om ernaartoe te werken. "De geschiedenis leert ons dat het een waarde is die we op de moeilijkste momenten moeten behouden", zei hij, eraan toevoegend dat het land economische verantwoordelijkheid nodig had met lage deviezenreserves en een stijgende wereldwijde inflatie die "ernstig schadelijk" is voor de lokale economie. "We moeten de weg naar begrotingsevenwicht bewandelen en de munt stabiliseren."

Argentinië, dat al tientallen jaren door economische crises gaat, sloot eerder dit jaar een schuldovereenkomst van US$ 44 miljard met het Internationaal Monetair Fonds ter vervanging van een mislukt 2018-programma. Velen geven het IMF de schuld van een strakker economisch beleid.

In de straten van Buenos Aires marcheerden zaterdagmiddag duizenden demonstranten met spandoeken met de tekst "afscheiding van het IMF" en "Weg, Fonds, weg". Manifestanten bekritiseerden de regering en riepen op tot het niet betalen van schulden.

Delen van de regering, waaronder de machtige vicepresident Cristina Fernandez de Kirchner, hebben opgeroepen tot meer uitgaven om de impact van Covid-19 en van de oorlog in Oekraïne, die protesten hebben veroorzaakt in landen als Sri Lanka, te verlichten.

"Er is een monumentale crisis in ons land", zei Juan Carlos Giordano, een socialistische wetgever die zich bij de mars aansloot. "Argentinië is een kapitalistische semi-kolonie in de ketenen van het IMF. Vandaag zijn we hier om te zeggen dat we een tweede onafhankelijkheid nodig hebben. Argentinië moet zijn banden verbreken met het IMF, het Spaanse rijk van de 21e eeuw."

De regering van Fernandez kwam een ​​week geleden in rep en roer met het abrupte ontslag van de gematigde minister van Economie Martin Guzman, een nauwe bondgenoot van de president die de onderhandelingen met het IMF had geleid. Hij werd vervangen door econoom Silvina Batakis.

Batakis, die als dichter bij de linkervleugel van de regerende coalitie wordt gezien dan Guzman, sprak vrijdag met het IMF en beloofde economische stabiliteit, ondanks zorgen over een populistische beleidsverandering die de obligaties naar beneden heeft gesleept en de peso heeft doen wankelen.

"Het aftreden van de minister van Economische Zaken toonde aan dat er een economische en financiële ineenstorting is die het leven van de arbeiders en van de hele bevolking beïnvloedt", zei Marcelo Ramal, lid van de Arbeiderspartij. "We moeten er rekening mee houden dat we dit jaar een inflatie van ongeveer 80%-90% zullen hebben met lonen die niet zo snel stijgen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May