Expo: Complementerend Contrast in Waaggebouw
04 Sep 2011, 07:30
foto
Werk van Robbert Enfield


De beeldende kunstenaars Robbert Enfield en Remond Mangoensemito exposeren hun werken in het Waaggebouw. Beiden hebben met hun werk iets te zeggen aan de maatschappij, maar het uiterlijk en de inhoud van hun boodschap verschilt hemelsbreed. Het interessante van deze duo expo is de contrasten in het werk van de kunstenaars.

Het leven van de twee kunstenaars vertoont parallellen: beiden studeerden aan de Nola Hatterman Institute of Art om vervolgens door te stromen naar de kunstenaarsopleiding aan het prestigieuze Jamaicaanse Edna Manley College of Visual and Performing Arts. Ze maken allebei abstract schilderijen.

Culturele desintegratie
Waar Robbert Enfield met het thema ‘The Next Chapter of my Life’ zijn persoonlijke geluk benadrukt, namelijk zijn gezinsleven en zijn rol daarin als vader en echtgenoot, is Remond Mangoensemito bezig met het collectieve. Mangoensemito’s semi mixed media schilderijen gemaakt op onbewerkt canvas en vervaardigd met ‘natuurlijke’ verfstoffen door hem zelf gemaakt van producten als koffie en bauxiet, zijn een aanklacht tegen het verdwijnen van (traditionele) culturele uitingen in onze samenleving. Culturele desintagratie noemt Mangoensemito dit.
“Als we niet oppassen, verdwijnt onze cultuur langzaam maar zeker.”Mangoensemito’s werk vertoont vanwege dit thema een hoge mate van transparantie en vervaging. Het is niet helemaal duidelijk wat je ziet. Met moeite valt er een structuur in te ontwarren. De kleuren zijn flets. Aardkleuren. “De cultuur is daar nog altijd, maar is langzaam maar zeker aan het verdwijnen.”

Next Chapter
Robbert Enfield maakt gebruik van bewerkt canvas, en ook het soort verf dat hij gebruikt, is chemisch bewerkt. “Ik gebruik speciale gels om de kleuren van de acrylverf nog helderder te maken. Hierdoor wordt mijn werk nog kleurrijker dan het al is.” En inderdaad spat het rozen, geel, rood, blauw, groen en geel van het doek af.

Enfield wisselt abstracte afbeeldingen af met letters en cijfers om zo te benadrukken wat hij bedoelt. De woorden LOVE, LIFE, FREEDOM en TIME komen telkens terug. Samen vormen zij aspecten uit het nieuwste hoofdstuk van Enfield’s leven. “Ik ben nu overgestapt naar een ander niveau. Eentje waar ik mij verantwoordelijk voel voor mijn gezin. Mijn eerdere thema’s Childhood & Loneliness en Time heb ik achter mij gelaten. De ontberingen uit het verleden zijn voorbij. Ik ben na een verblijf van 9 jaar op de Virgin Island, net teruggekeerd naar Suriname. Ik ben sterker geworden en daar pluk ik nu de vruchten van. Ik ben een gelukkig mens.”

Complementerend Contrast
Het individuele geluk en Enfield’s pleidooi aan vooral vaders voor het nemen van hun verantwoordelijkheid binnen het gezin, is verpakt in uiterst kleurrijke, optimistische schilderijen. Zijn werken schreeuwen het letterlijk en figuurlijk uit van geluk. Enfield’s werk contrasteert mooi met Mangoensemito’s oproep tot het tegengaan van cultureel verval in diens natuurlijk ogende aardenkleur kunstwerken. Door de gebruikte techniek, kleur en materialen zou je als je niet oppast zomaar Mangoensemito’s werk over het hoofd kunnen zien. Ze lijken op te gaan in de aarde, net als de cultuur die langzaam maar zeker verdwijnt.

De expo is te zien van zaterdag 10 tot vrijdag 23 september in het Waag gebouw aan de Waterkant. De opening van deze duo expositie vindt plaats op vrijdag 9 september van 19.00 tot 21.00 uur.

Nancy de Randamie (DeSaN Productions)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May