Medici beschuldigd van doodslag voetballegende Maradona
23 Jun 2022, 23:02
foto
Een muurschildering van voetballegende Diego Maradona aan de rand van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.


Acht medische personeelsleden zullen terechtstaan ​​voor vermeende criminele verwaarlozing waardoor de Argentijnse voetballegende Diego Maradona in bed stierf, terwijl hij postoperatieve zorg kreeg. Een rechter beval woensdag een proces voor dood door schuld voor de acht.

Onder de medici zijn de huisarts en verpleegkundigen van Maradona. De rechter deed zijn uitspraak op basis van bewijs dat ze in november 2020 geen "actie hadden ondernomen die de dood had kunnen voorkomen". Er is geen datum voor de rechtszaak vastgesteld.

Maradona stierf op 60-jarige leeftijd, terwijl hij herstellende was van een hersenoperatie voor een bloedstolsel. Hij had een geschiedenis van tientallen jaren van strijd tegen cocaïne- en alcoholverslaving.

Twee weken nadat hij onder het mes was gegaan, werd hij dood in bed aangetroffen in een gehuurd huis in een exclusieve wijk in Buenos Aires, waar hij werd gebracht nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen. Hij bleek overleden te zijn aan een hartaanval.

Een panel van 20 medische experts, bijeengeroepen door de Argentijnse openbare aanklager, concludeerde vorig jaar dat de behandeling van Maradona bol stond van "tekortkomingen en onregelmatigheden". Het zei dat de voetballer "een betere overlevingskans zou hebben gehad" met een adequate behandeling in een geschikte medische faciliteit.

De experts ontdekten dat zijn verzorgers de verafgode speler aan zijn lot hadden overgelaten voor een "langdurige, pijnlijke periode" voorafgaand aan zijn dood.

Aanklagers vroegen om zijn verzorgers te berechten voor dood door nalatigheid, waarbij ze hen beschuldigden dat ze hem "aan zijn lot" hadden overgelaten.

De acht zullen terechtstaan ​​op basis van een wettelijke definitie van doodslag die wordt gekenmerkt door nalatigheid in de wetenschap dat dit kan leiden tot de dood van een persoon.

'Onverantwoorde' behandeling

In de zaak zitten neurochirurg en huisarts Leopoldo Luque, psychiater Agustina Cosachov, psycholoog Carlos Diaz, medisch coördinator Nancy Forlini, verpleegkundig coördinator Mariano Perroni, verpleegsters Ricardo Almiron en Dahiana Madrid, en clinicus Pedro Paglo Di Spagna.

Aanklagers hebben de beklaagden ervan beschuldigd "de hoofdrolspelers te zijn van een ongekende, totaal gebrekkige en roekeloze ziekenhuisopname thuis".

Ze riskeren straffen variërend van acht tot 25 jaar gevangenisstraf. Ze hebben allemaal hun verantwoordelijkheid ontkend en geen van hen zit in voorlopige hechtenis.

Een onderzoek werd geopend naar aanleiding van een klacht ingediend door twee van Maradona's vijf kinderen tegen Luque, die zij de schuld geven van de achteruitgang van hun vader na de operatie.

Maradona wordt algemeen beschouwd als een van de grootste voetballers in de geschiedenis. De voormalige ster van Boca Juniors, Barcelona en Napoli leed aan lever-, nier- en hart- en vaatziekten toen hij stierf.

Hij werd een idool voor miljoenen Argentijnen, nadat hij het Zuid-Amerikaanse land inspireerde tot hun tweede WK-overwinning in 1986.

De uitspraak van de rechtbank kwam toen Argentinië de Dag van de Voetballer vierde ter herdenking van Maradona's optreden in de kwartfinale van 1986 tegen Engeland - toen hij het beruchte 'hand van God'-doelpunt scoorde en vervolgens het 'Doelpunt van de Eeuw', zoals gestemd in een FIFA-peiling.

Zijn dood schokte fans over de hele wereld, en tienduizenden stonden in de rij om langs zijn doodskist, gedrapeerd in de Argentijnse vlag, in het presidentiële paleis in Buenos Aires te wachten, te midden van drie dagen van nationale rouw.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May