Paus Franciscus: Derde Wereldoorlog is uitgeroepen
16 Jun 2022, 14:46
foto
De Russen dachten dat het over een week allemaal voorbij zou zijn, maar ze troffen een moedig volk aan, zo werd paus Franciscus geciteerd door een jezuïetentijdschrift. (Foto: AFP)


Paus Franciscus vertelde vorige week aan redacteuren van de Europese culturele tijdschriften van de Sociëteit van Jezus dat naar zijn mening de Derde Wereldoorlog was uitgeroepen, meldde La Civilta Cattolica dinsdag. Misschien was de Russische invasie van Oekraïne "uitgelokt of niet voorkomen", zei de in Argentinië geboren paus.

"Een paar jaar geleden kwam het bij me op om te zeggen dat we een Derde Wereldoorlog in stukken beleefden. Nu is voor mij de Derde Wereldoorlog uitgeroepen. En dit is een aspect dat ons aan het denken moet zetten. Wat gebeurt er met de mensheid die drie wereldoorlogen heeft gehad in een eeuw?" vroeg Franciscus zich af.

"We moeten af ​​van het normale patroon dat Roodkapje goed was en de wolf slecht. Er is iets globaals aan het ontstaan, met zeer verweven elementen", voegde hij eraan toe.

De paus zei ook dat een staatshoofd dat hij voor het begin van de oorlog had ontmoet, hem had verteld dat er iemand "op de stoep van Rusland stond te blaffen", iemand die niet begreep dat "Russen imperialistisch zijn en dat ze geen enkele buitenlandse mogendheid toestaan ​​om bij hen in de buurt te komen."

"Dat staatshoofd wist de tekenen van wat er gebeurde te lezen", legde Francis uit.

Voor Francis is het niet verstandig om alleen te focussen op "de brutaliteit en wreedheid waarmee deze oorlog wordt gevoerd door troepen, meestal huurlingen gestuurd door de Russen, wat "iets monsterlijks" is, wanneer de wereld "het drama niet ziet dat zich ontvouwt achter deze oorlog, die misschien op de een of andere manier is uitgelokt of niet is voorkomen.”

De katholieke wereldleider veroordeelde ook het feit dat het conflict op een gegeven moment slechts een kwestie leek van 'wapens testen en verkopen', omdat 'dit in wezen op het spel staat'.

Met betrekking tot kritiek dat hij op de een of andere manier de kant van de Russische president Vladimir Putin koos, zei Francis dat het "simplistisch en verkeerd was om zoiets te zeggen; maar ik ben er gewoon tegen om complexiteit terug te brengen tot het onderscheid tussen goed en kwaad, zonder na te denken over de wortels en belangen, die erg complex zijn."

"Wat we voor onze ogen hebben, is een situatie van wereldoorlog, van wereldwijde belangen, van wapenverkoop en geopolitieke toe-eigening, die een heldhaftig volk martelt", zei de paus over Oekraïners. "Het klopt ook dat de Russen dachten dat het over een week allemaal voorbij zou zijn. Maar ze hebben zich misrekend. Ze ontmoetten een moedig volk, een volk dat worstelt om te overleven en dat een geschiedenis van strijd heeft", voegde hij eraan toe.

De paus onderstreepte ook dat het kouder wordt en dat de wereld zich verder moet concentreren dan de concrete actie van het moment, en moet zien "hoe we de Oekraïense vrouwen gaan ondersteunen zodat ze niet in de mensenhandel vervallen, zodat ze niet worden uitgebuit, omdat de gieren al om hen heen cirkelen."

De paus klaagde ook dat er christenen waren "die gehecht waren aan geld" die uiteindelijk "verzanden" in slecht beheer van patrimonium en goederen en "geketend zijn aan een kortstondige en mislukte visie op het leven".

Francis hield vol dat "het probleem niet het geld zelf is", maar dat mensen "verblind worden door het idool van rijkdom". Als aan het eind van de dag "de enige wet die van de winstberekening is", dan "is er geen stop meer" om verder te gaan met de "logica van uitbuiting" van mensen, voegde hij eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May