Bloedsporen gevonden in zoektocht vermiste Britse journalist
10 Jun 2022, 18:26
foto
Op borden buiten de Braziliaanse ambassade zijn de foto's van Dom Phillips (l) en Bruno Pereira afgebeeld. (Foto: Reuters)


Er zijn sporen van bloed gevonden op de boot van een verdachte die is gearresteerd in verband met de verdwijning van een Britse journalist en een Braziliaanse inheemse expert in de Amazone, zeiden de autoriteiten. De druk op ambtenaren om de zoektocht te intensiveren blijft toenemen.

Dom Phillips (57), een vaste medewerker van de krant The Guardian, en Bruno Pereira (41, een specialist in inheemse volkeren, werden zondag als vermist opgegeven nadat ze zich in het midden van het Amazone-regenwoud waagden. "Er zijn sporen van bloed gevonden op de boot van Amarildo da Costa de Oliveira (41)", zei de Braziliaanse politie in een verklaring, waarin stond dat de verdachte die bekend staat als "Pelado" dinsdag werd gearresteerd.

"Het verzamelde materiaal is onderweg naar Manaus", de hoofdstad van de deelstaat Amazonas voor deskundige analyse, aldus de verklaring. Het ging vergezeld van beelden van onderzoekers die foto's maakten van wat leek op een kleine bloedvlek op een blauw zeildoek in een motorboot met afbladderende verf.

De verklaring is een grimmige wending in de voortdurende zoektocht naar de twee mannen, wiens lot onbekend blijft. De Braziliaanse autoriteiten zeiden dat ze hopen het paar levend terug te vinden, maar sluiten geen enkele uitkomst uit, inclusief die van moord, in een regio waar mensenhandel wijdverbreid is.

Bekende persoonlijkheden en milieu- en mensenrechtengroepen hebben zich achter de zaak geschaard en er bij president Jair Bolsonaro op aangedrongen de zoektocht op te voeren.

"Waar is Dom Philips? Waar is Bruno Pereira?" vroeg de zus van de journalist, Sian Phillips, in een verklaring aan de media tijdens een bijeenkomst van ongeveer 30 mensen voor de Braziliaanse ambassade in Londen. "We willen dat de Britse autoriteiten druk uitoefenen op de Braziliaanse regering", voegde ze eraan toe, voordat zij en andere familieleden werden ontvangen door de ambassadeur.

"We willen doorgaan met zoeken. We willen weten wat er met hen gebeurt en we willen dat iedereen die verantwoordelijk is voor enig strafbaar feit voor de rechter wordt gebracht. We willen een aanhoudend diep en open onderzoek", voegde ze eraan toe.

Ze beschuldigde de Braziliaanse autoriteiten van het uitstellen van de zoektocht, maar zei dat ze "allemaal hoop" hebben dat het paar zal worden gevonden. "Hij is een geweldige schrijver en journalist. Hij is een zorgzame man. Hij geeft om het milieu. Hij houdt van Brazilië", zei Phillips over haar broer. "Hij is een geweldige kerel en we houden met heel ons hart van hem."

"We zijn ervan verzekerd dat alles is gedaan wat gedaan kan worden", vertelde Paul Sherwood, de zwager van Phillips, aan AFP.

Phillips en Pereira werden vermist in de Javari-vallei in de deelstaat Amazonas, gelegen in het westen van het Amazonebekken, in de buurt van Peru.

Getuigen zeiden dat ze de verdachte voorbij zagen varen in een boot die in dezelfde richting ging als Phillips en Pereira toen ze voor het laatst werden gezien. De politie zei dat de man was gearresteerd voor het dragen van niet-gelicentieerde munitie en drugs.

De afgelegen regio ervaart een escalatie van gewapend geweld door de aanwezigheid van mijnwerkers, goudzoekers, stropers en drugshandelaren.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April