Kritische kanttekeningen bij Centrale Bankwet
10 Jun 2022, 06:41
foto
Commissievoorzitter Centrale Bankwet, Asis Gajadien, tijdens zijn betoog in De Nationale Assemblee donderdag.


Bij de behandeling van de Centrale Bankwet in De Nationale Assemblee, zei Asis Gajadien (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, dat banken in dit land "meegewerkt hebben en blijven meewerken dat de koers daar blijft en zelfs hoger gaat". Gajadien haalde aan dat handelsbanken valuta opkopen tegen een koers van SRD 21.40, SRD 21.60 en SRD 21.70, maar deze zelfde valuta weer verkopen tegen een koers van SRD 22.10 en SRD 22.20. “Zo een marge is ongekend en van wie kopen ze op? Het zijn van tussenpersonen dat er opgekocht wordt die je zo kan identificeren. Het is niet goed zoals het toezicht nu wordt gehouden. Daarom ben ik bang dat we een onafhankelijke situatie krijgen waar 4 tot 5 mensen in dit land op een gegeven moment buiten de invloedsfeer van het parlement en de regering gaan beslissen. Wij wensen niet overgeleverd te worden in deze handen”.

Gajadien merkte op dat de regering recentelijk US$ 25 miljoen ter beschikking gesteld heeft voor het giraal verkeer. Waar er een tekort was aan girale overmakingen is de regering ingekomen, waardoor rekeningen van de banken daarbuiten aangevuld zouden kunnen worden. Met deze interventie zou de girale koers volgens Gajadien omlaag moeten gaan, omdat de cash koers van valuta 4% tot 5% lager was. Echter is de girale koers juist in de richting van cash koers gegaan. Dit terwijl de verwachting was dat het lager zou worden in een goede vraag en aanbod werkingsmechanisme. Volgens Gajadien is dit een voorbeeld waarbij het parlement steeds heeft geroepen om de markt open te gooien voor de samenleving, stakeholders of andere actoren. “Het heeft maanden geduurd terwijl wij hier roepen en dan moeten we meewerken dat er een Bankwet komt en dat er een systeem ontstaat waarbij zij zelf beslissen wie komt. Daar gaan we niet aan meewerken. IMF of Centrale Bank of wie dan ook daar gaan we niet aan meewerken”, benadrukte Gajadien.

Mahinder Jogi (VHP) zei dat het parlement wil meewerken aan het geven van meer ruimte en armslag aan de Centrale Bank van Suriname, maar dat er ergens toezicht gehouden moet kunnen worden op het reilen en zeilen binnen de banken. Volgens Jogi moeten we niet voor een situatie komen te staan waar de regering, de minister, de president zit te kijken wat er gebeurt en wanneer misgaat de mogelijkheid er niet is om in te grijpen. “Wij zijn voorstanders van meer ruimte en bevoegdheden, maar de verhouding in dit land tussen machten en instituten en de positie waarin wij de Centrale Bank willen plaatsen, moet meegenomen worden. Er moet altijd de mogelijkheid zijn om in te grijpen en te kunnen beïnvloeden zonder dat we komen aan de directe taken van de bank. Algemeen moet de ruimte gecreëerd worden in deze wet. Het moet geen eiland zijn waar iedereen kan kijken en niets kan doen”, betoogde Jogi.

Niet tevreden met beantwoording
Commissielid Rabin Parmessar (NDP) hamerde op het feit dat minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning niet is ingegaan op zaken waarop er verduidelijking moest komen en zijn diverse vragen door hem gesteld niet beantwoord. Zo heeft de minister niet kunnen aangeven hoe de nieuwe Bankwet de samenleving zal beschermen tegen monetaire financiering. Achaibersing is volgens Parmessar niet ingegaan op zijn voorstel om een corporate governance code op te nemen in de wet, gelet op de internationale ontwikkelingen”. Het voorstel van Parmessar om de geldactiviteiten die nu door de deviezencommissie worden uitgevoerd, onder te brengen bij de moederbank, is ook van de tafel geveegd. Volgens Achaibersing is dit niet uitvoerbaar omdat het een algehele wijziging een integrale aanpak behoeft en de inzichten van diverse stakeholders noodzakelijk zijn. Een nieuwe Deviezenwet is vereist om dit te kunnen uitvoeren.

Stephen Tsang (NDP) merkte op dat de minister aangaf dat het alom bekend is dat er een girale koers en een chartale koers is. Maar dat dit niet bekend is bij hem. Tsang haalde aan dat "de regering bij een van de vele devaluaties aangaf dat er geen devaluatie is, maar dat we gingen naar een koersunificatie. Over de gehele linie zou er sprake zijn van één wisselkoers. Mijn vraag nu, wat wordt precies bedoeld met unificatie koers, want het lijkt de zoveelste misleiding? Wat is concreet de officiële wisselkoers van de Centrale Bank, giraal of chartaal?”, vroeg Tsang. Hij vermoedt dat de chartale wisselkoers de officiële wisselkoers van de moederbank is, maar wil dan weten waar de officiële girale wisselkoers te vinden is. Tsang gaf aan blij te zijn dat na kritische kanttekeningen in het parlement de regering met de banken is gaan praten en dat die 4% stortingskosten worden weggehaald. Hij stelde in totaal meer dan 15 vragen aan de regering waarop hij antwoord hoopt te krijgen.

Minister Achaibersing zei dat de Centrale Bank een Open Market Operaties systeem hanteert met als doel de geldhoeveelheid te reguleren. Binnen dit systeem wordt er door de Centrale Bank termijndeposito’s aangeboden. Dit systeem volgt de markt en bij grote afwijking bestaat de mogelijkheid voor de moederbank om in te grijpen. Tot zover is dit niet het geval geweest. “Ik ga ervan uit dat de Centrale Bank van Suriname de koersontwikkelingen sterk in de gaten houdt en ingrijpt als dat nodig is”, stelde Achaibersing. Hij heeft de wijzigingsvoorstellen schriftelijk ingediend. De leden krijgen de ruimte om de voorstellen te bestuderen. De vergadering wordt later op de dag voortgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May