Waarnemend president weigert te antwoorden op vragen
10 Jun 2022, 00:56
foto
Waarnemend president Ronnie Brunswijk weigert al maanden in te gaan op vragen van de onafhankelijke media. Dit was donderdag ook het geval. (Foto: René Gompers)


De waarnemend president van Suriname, vicepresident Ronnie Brunswijk, wil niet met de vrije pers praten. “Ik heb geen commentaar. U weet dat ik geen interview afsta,” antwoordt Brunswijk wanneer hem een reactie gevraagd wordt over de benzineprijzen die voor de zoveelste keer verhoogd zijn. Brunswijk weigert steevast de onafhankelijke media te woord te staan.

De regeringsfunctionaris wil journalisten niet te woord staan sinds de boycot van de vicepresident door delen van de media en de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). Sinds de twee maanden durende boycot was opgeheven, weigert Brunswijk in te gaan op vragen van journalisten.

De boycot was opgelegd nadat journalist Jason Pinas door lijfwachten van vicepresident Brunswijk is mishandeld bij de Nationale Assemblee. Zijn telefoon werd hem ook afhandig gemaakt. Volgens een verklaring van de tweede man van het land in De Nationale Assemblee, zou Pinas tot in zijn auto zijn gekomen waardoor de lijfwachten moesten optreden. Hier bleek niets van waar te zijn. Beelden van veiligheidscamera's hebben deze beweringen totaal ontkracht. In deze zaak waar drie lijfwachten terechtstaan, komt op 14 juni uitspraak.

Brunswijk is bij afwezigheid van president Chan Santokhi, die participeert in de Summit of the Americas, waarnemend president. Ook in die functie blijft hij weigeren de vrije pers te woord te staan. De communicatie tussen de pers en de regering is erg stroef. Er zijn vaker klachten geweest vanuit het journalistieke veld over hoe de regering met journalisten en de persvrijheid omgaat. De rest van de wereld heeft dit ook opgemerkt. Suriname is in een jaar tijd teruggevallen van de 19e naar de 52e plaats op de World Press Freedom Index 2022. Een daling van maar liefst 33 plaatsen.

President Santokhi heeft meegedeeld dat de terugval op de wereldindex pijnlijk is. De relatie met de journalistiek zal hersteld worden. Er is overleg met de regering en de SVJ. De president zou deze kwestie ook bespreken met de vicepresident. Tot nu toe is de houding van Brunswijk niet veranderd naar journalisten toe.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May