Wereld Oceanen Dag 2022: Revitalisering en collectieve actie
08 Jun 2022, 18:23
foto
De oceaan produceert minstens 50% van de zuurstof van de planeet, herbergt het grootste deel van de biodiversiteit op aarde en is de belangrijkste bron van eiwitten voor meer dan een miljard mensen.


De Wereld Oceanen Dag wordt elk jaar op 8 juni over de hele wereld gevierd. Oceanen bedekken meer dan 70% van de planeet. Het is onze levensbron en ondersteunt het levensonderhoud van de mensheid en dat van elk ander organisme op aarde, zegt de Verenigde Naties (VN) in een verklaring in verband met Wereld Oceanen Dag.

De oceaan produceert ten minste 50% van de zuurstof van de planeet, herbergt het grootste deel van de biodiversiteit op aarde en is de belangrijkste bron van eiwitten voor meer dan een miljard mensen over de hele wereld. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de oceaan de sleutel is tot onze economie: tegen 2030 zullen naar schatting 40 miljoen mensen in de oceaanindustrie werken.

Ondanks alle voordelen heeft de oceaan nu steun nodig, zegt de VN.

"Nu 90% van de grote vispopulaties is uitgeput en 50% van de koraalriffen is vernietigd, halen we meer uit de oceaan dan er kan worden aangevuld. We moeten samenwerken om een ​​nieuw evenwicht te creëren met de oceaan die niet langer zijn rijkdom uitput, maar in plaats daarvan zijn levendigheid herstelt en hem nieuw leven brengt."

"Revitalisatie: collectieve actie voor de oceaan" is het thema voor Wereldoceanendag 2022, een jaar dat wordt ingekaderd door het VN-decennium van oceaanwetenschap en de viering van de oceaanconferentie van de VN, twee jaar nadat het werd geannuleerd vanwege de pandemie.

Het concept van Wereldoceanendag werd voor het eerst voorgesteld door de VN in 1992 tijdens de Earth Summit in Rio de Janeiro. Er werd voorgesteld om een ​​dag te houden om het bewustzijn te vergroten over de cruciale rol die oceanen spelen in ons leven en de manieren waarop mensen kunnen helpen ze te beschermen.

Sinds 2002 heeft het World Ocean Network ondersteuning opgebouwd voor oceaanbewustzijnsevenementen op 8 juni met de hulp van sponsoring van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van UNESCO.

Op 5 december 2008 heeft de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aangenomen om deze dag aan te wijzen.  

Naast UNESCO werken ook andere agentschappen onder auspiciën van de VN, zoals het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en de FAO, aan de bescherming van mariene en kustecosystemen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft gezegd: "Het is tijd om te beseffen dat we dringend collectieve actie nodig hebben om de oceaan te revitaliseren om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering te bereiken. Dat betekent een nieuwe balans vinden in onze relatie met het mariene milieu".

Met dit in gedachten is er een open onderzoek om de officiële website van de VN Wereldoceanendag te bezoeken met overvloedige informatie over de Internationale Dag en om nieuws en vieringen te weten te komen, of het laatste nieuws en rapporten over de oceanen te lezen.

De website herinnert iedereen aan de grote rol die de oceanen spelen in het dagelijks leven. Ze zijn de longen van onze planeet en een belangrijke bron van voedsel en medicijnen en een cruciaal onderdeel van de biosfeer.

Het doel van de dag is om het publiek te informeren over de impact van menselijk handelen op de oceaan, een wereldwijde beweging van burgers voor de oceaan te ontwikkelen en de wereldbevolking te mobiliseren en te verenigen voor een project voor duurzaam beheer van de wereldzeeën.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May