Saudi-Arabië: Snelste groei in tien jaar door hogere olieproductie
08 Jun 2022, 10:14
foto
Hoge wereldwijde olieprijzen hebben de economie van Saoedi-Arabië versterkt. (Foto: Reuters)


Het bruto binnenlands product (bbp) van Saudi-Arabië groeide in het eerste kwartaal met 9,9 procent, de snelste in tien jaar en meer dan de 9,6 procent van vorige maand. Het was de snelste expansie sinds het derde kwartaal van 2011, waarbij de toename van de olieproductie een sleutelfactor was, zei Monica Malik, hoofdeconoom bij Abu Dhabi Commercial Bank.

"Deze groei is te danken aan de sterke toename van de olie-activiteiten met 20,3 procent", aldus de Algemene Autoriteit voor de Statistiek.

De bbp-groei was 2,6 procent hoger dan in het vierde kwartaal op seizoensgecorrigeerde basis, terwijl de olieactiviteit op kwartaalbasis met 2,9 procent toenam, zo blijkt uit dinsdag vrijgegeven gegevens.

De activiteiten op het gebied van ruwe aardolie en aardgas leverden met 32,4 procent de grootste bijdrage aan het bbp, aldus de statistische instantie.

De niet-olieactiviteit steeg met 3,7 procent, of 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De overheidsactiviteit steeg met 2,4 procent op jaarbasis, maar daalde met 0,9 procent ten opzichte van het vierde kwartaal.

"Alle economische activiteiten lieten in het eerste kwartaal van 2022 positieve jaarlijkse groeicijfers optekenen", aldus de Algemene Autoriteit voor de Statistiek.

De groot- en detailhandel, restaurants en hotels groeiden met 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de export met 22,1 procent groeide, zo blijkt uit de gegevens.

Het bbp per hoofd van de bevolking van 26.961 riyal (US$ 7.187) in het eerste kwartaal van 2022 was 33,8 procent hoger dan in het overeenkomstige kwartaal van 2021.

"De onderliggende gegevens wijzen nog steeds op een gezond groeitempo in de niet-oliesector", zei Malik en voegde eraan toe: "Saoedistan bevindt zich in een zeer sterke positie, gezien de beperkte wereldwijde oliecapaciteit en de hoge olieprijzen."

Saoedi-Arabië en andere OPEC+-staten kwamen overeen om de olieproductie naar voren te halen om de Russische productieverliezen als gevolg van westerse sancties voor de invasie in Oekraine door Moskou, die het een "speciale militaire operatie" noemt, te compenseren.

In april verhoogde het Internationaal Monetair Fonds de economische groeivooruitzichten van het koninkrijk tot 7,6 procent in 2022, daarbij verwijzend naar een hogere olieproductie en -prijzen, van 3,2 procent in 2021.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May