DNV lanceert anoniem meldpunt
07 Jun 2022, 10:52
foto


Het Meldpunt Informatie Anoniem (MIA) is maandag gelanceerd. Dit is een website waarop iedereen die verdachte activiteiten of “iets dat naar hun gevoel niet in orde is” mag melden. Het verschil met andere meldpunten is dat MIA bestuurd wordt door een A.I systeem (artificial intelligence). De machine verwerkt zelf de informatie en deelt het -afhankelijk van de melding- met bijvoorbeeld de politie, Nimos of BOG. MIA valt voor nu onder de Directoraat Nationale Veiligheid (DNV).

Het platform is in de Assuria High Rise door enkele vertegenwoordigers gepresenteerd aan het grotere publiek. Benadrukt is dat de mensen die iets te melden hebben anoniem blijven. Alleen als ze willen mogen ze hun gegevens achterlaten bij het melden. Zij die gegevens achterlaten worden automatisch op de hoogte gehouden over de resultaten van hun inbreng. Voorlopig kan het melden alleen op de website www.meldpunt.sr. Binnenkort komt er ook een app.

“Bij andere meldpunten wordt eerst gevraagd wie u bent, voordat de informatie wordt opgenomen,” haalt Carmen van Dijk, MIA Brand Ambassador, aan. “Bij MIA is dat anoniem. Het gaat om Artficial Intelligence. Het herkent en verwerkt bepaalde kernwoorden. Als het gaat om een misdaad gaat de info naar bijvoorbeeld Justitie of het Openbaar Ministerie. Bij ‘milieu’ naar NIMOS en de politie. Het herkent naar welke instituten de informatie moet gaan, zodat er opgetreden kan worden.” Optreden is gegarandeerd zegt Van Dijk.

Artiest en programmamaker Earl ‘Simpel’ Thijm geeft aan dat er met MIA weer sociale controle wordt geïntroduceerd. “Er is veel informatie in de samenleving,” merkt hij op. “De buren weten bijvoorbeeld precies wie de buitenman of buitenvrouw is. Ze weten ook wie mijn spullen hebben gestolen. Ze gaan wel praten over de buitenechtelijke relaties, maar niet over de dief. Omdat ze bang zijn, want soms kennen ze de dief van dichtbij. Maar met MIA hoeft dat nu niet meer. Soms herken je verdachten in een club. Soms herken je een kind dat vermist is en je weet waar ze verblijven.  No frede, sen wan MIA! Met MIA is het anoniem. No wan sma o sabi!”

Mensen mogen “een MIA sturen” wanneer ze bijvoorbeeld gestolen goederen, vermiste kinderen of verdachten die door de politie gezocht worden, herkennen. Ook mensen die kwik verkopen of planten met verboden middelen, of als men plekken weet waar kinderen of dieren slecht behandeld worden, mogen aangemeld worden. Zo ook Illegale dumpplaatsen, illegale zandafgravingen, het lozen van gevaarlijke stoffen in de natuur of gevaarlijke chemische stoffen opslaan of andere misstanden in het milieu.

Kortweg mag “ala san san no e fiti yu ai” aangegeven worden. Men kan met de melding ook ‘uw bewijsmateriaal’ opladen zoals foto’s, video’s en audio. MIA gaat zelf de enorme informatiestroom filteren en de resultaten doorspelen naar de betrokken instanties. De informatie wordt - ook al gaat het op dit moment om loos alarm- jarenlang opgeslagen. Deze informatie kan ook in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May