IMF: Toekomst Guyana 'gunstiger dan ooit' met olie
05 Jun 2022, 02:54
foto
De Guyana Shore Base vanaf een van de bevoorradingsschepen die materialen naar de offshore boorlocatie stuurt. (Foto: Bloomberg Markets)


Een team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft geconcludeerd dat de vooruitzichten op middellange termijn voor Guyana vrij gunstig zijn, vooral met de olie-inkomsten die aanzienlijk bijdragen aan de ontwikkeling. Volgens een verklaring die werd uitgegeven nadat IMF-personeel onlangs lokale belanghebbenden had ingeschakeld, is de economie van Guyana negatief beïnvloed door verschillende lokale en externe gebeurtenissen, waaronder een vertraagde politieke overgang in 2020, de Covid-19-pandemie en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

"Na een duidelijke verslechtering in 2020, bleef de begrotingspositie in 2021 voldoende ondersteunend", aldus het IMF. "De vooruitzichten van Guyana op middellange termijn zijn gunstiger dan ooit tevoren, met een toenemende olieproductie die het potentieel heeft om de economie van Guyana te transformeren."

Tussen dit jaar en 2026 zal de olieproductie voor de kust van Guyana naar verwachting aanzienlijk toenemen. Alleen al in het Stabroek-blok, waar een lokale vestiging van ExxonMobil al met de productie is begonnen, worden de oliereserves geschat op meer dan 11 miljard vaten.

Het IMF zei dat deze hoeveelheid oliereserves de op twee na grootste in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is, en een van de hoogste ter wereld in verhouding tot de bevolkingsomvang van het land. Hogere olieprijzen en meer ontdekkingen van olie en gas zouden ook de langetermijnvooruitzichten van Guyana aanzienlijk kunnen verbeteren.

Eerder dit jaar voorspelde het IMF in zijn World Economic Outlook van april 2022 een economische groei van bijna 50 procent voor Guyana dit jaar. Na 2022 zei het IMF dat Guyana naar verwachting een stijging van 34,5 procent in 2023 en een stijging van 3,7 procent in 2027 zal optekenen.

En de verwachte groeipercentages zijn vergelijkbaar met recente projecties van de Wereldbank; de Bank merkte op dat het reële BBP van Guyana dit jaar naar verwachting met 47,9 procent zal groeien. De trend van economische groei zal naar verwachting in 2023 aanhouden met 34,3 procent, aldus de Bank.

Het groeitempo van het land wordt voornamelijk ondersteund door zijn productieve oliesector en met grote reserves en de verwachte reserves, stelde het IMF in zijn publicatie. Het merkte op dat Guyana de fiscale en externe buffers kan vergroten die het in staat zou stellen schokken op te vangen. Wat dit in wezen betekent, is dat het geld kan worden besteed aan initiatieven en projecten die de nadelige gevolgen van gebeurtenissen zoals de Covid-19-pandemie of voedseltekorten kunnen opvangen of zelfs helemaal kunnen verminderen.

Het IMF vindt ook dat landen dit doen terwijl ze ook infrastructurele lacunes en menselijke ontwikkelingsbehoeften aanpakken, maar adviseerde het land om zorgvuldig na te denken over het tempo van de overheidsuitgaven.

"Hoewel het land nog steeds voor dringende ontwikkelingsuitdagingen staat, zou een grote stijging van de overheidsinvesteringen kunnen leiden tot inflatoire druk (dat wil zeggen prijsstijgingen), zou het het concurrentievermogen van de niet-olie-economie aantasten, leiden tot een eventueel verlies van (deviezen)reserves, en op de middellange termijn misschien niet houdbaar zijn", aldus het persbericht.

De internationale financiële instelling waarschuwde ook dat de toegenomen afhankelijkheid van olie-inkomsten de economie zou kunnen blootstellen aan de snelle, onvoorspelbare veranderingen in de wereldwijde olieprijzen. Een vertragende wereldeconomie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne kunnen ook een negatieve invloed hebben op de niet-olie-export.

Financiële sector stabiel
Ondanks zijn advies voor toekomstige financiële planning, merkte het IMF op dat de financiële sector van Guyana stabiel lijkt, met de schuld van het land tot de laagste van de regio. Dit komt zelfs als de overheid uitgaven herschikt naar geldelijke subsidies en overdrachten, belastingverlagingen en onmiddellijke infrastructuurprojecten.

De staatsschuld van Guyana bedroeg eind 2021 42,9 procent van het bbp, aldus het IMF.

De nieuwe wet op het Natural Resource Fund (NRF) van Guyana, die regelt hoe olie-inkomsten worden gespaard, gebruikt en bewaakt, en de antiwitwas- en bestrijding van terrorismefinanciering (AML/CFT) van het land werden ook geprezen.

"Het personeel steunt de doelstellingen van de autoriteiten om de economie te transformeren, ontwikkelingsbehoeften op een inclusieve manier aan te pakken en het economische welzijn van het land op lange termijn te beschermen", aldus het persbericht.

Deze doelen, zo werd erkend, omvatten het verlagen van de elektriciteitskosten, het verbeteren van de transportinfrastructuur, het diversifiëren van de economie, het verbeteren van de toegang tot en kwaliteitsvolle sociale diensten en het beschermen van de waardevolle bossen van Guyana.

Het handhaven van de huidige wisselkoers werd ook gezien als de beste oplossing voor de huidige behoeften van Guyana.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May