RvM keurt US$ 260.000 goed voor flowcytometer
04 Jun 2022, 06:42
foto


De Raad van Ministers (RvM) heeft goedgekeurd dat een flowcytometer voor US$ 260.000 wordt aangeschaft voor behandeling van patiënten met leukemie. In het St. Vincentius Ziekenhuis is de hematoloog, voor de diagnostiek geheel afhankelijk van de enige patholoog in Suriname. De uitslag van een onderzoek kan gemiddeld zes weken duren, waardoor het voor sommige patiënten te laat is. Bij een acuut geval is de patiënt meestal al overleden, voor de uitslag bekend is. Echter kan de wachttijd verkort worden naar één of twee dagen als het onderzoek wordt verricht middels flowcytometrie.

Vaak wordt er financiële hulp gezocht voor onder andere kinderen die naar Colombia worden uitgezonden vanwege acute leukemie. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk heeft deze verzoeken eerder gehad en heeft ook zijn bijdrage geleverd, zegt het Directoraat Volkscommunicatie in een persbericht. De kosten voor het uitzenden, de verdere diagnostiek, behandeling en follow up, lopen al gauw op tot gemiddeld enkele tonnen US-dollars.

De ziekeninstelling heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benaderd na te gaan of het mogelijk is zo een apparaat aan te schaffen. De bewindsman presenteerde het voorstel in de RvM. Brunswijk was gelijk te vinden voor dit voorstel. Door de korte wachttijd, verbetert de overlevingskans en de kwaliteit van het leven van de patiënt. Met de aanschaf van de flowcytometer zullen jaarlijks 250 mensen die mogelijk bloedkanker hebben, dus niet alleen acute leukemie, kunnen worden geholpen. Het bedrag dat gemoeid is met de aanschaf van het apparaat komt op last van de begroting van Volksgezondheid. De aanschafprijs is door het behandelen van drie kinderen met acute leukemie in Suriname, weer terugverdiend.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May