Turkije nu officieel 'Türkiye'
02 Jun 2022, 18:50
foto
Een man zwaait met een Turkse vlag buiten de Hagia Sophia uit het Byzantijnse tijdperk, in de historische wijk Sultanahmet in Istanbul. (Foto: AP)


De Verenigde Naties (VN) heeft de landsnaam van de Republiek Turkije bij de organisatie veranderd van "Turkije" in "Türkiye", naar aanleiding van een verzoek van Ankara voor de verandering. VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei dat er woensdag een brief was ontvangen van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu gericht aan secretaris-generaal Antonio Guterres, waarin hij verzocht om het gebruik van "Türkiye" in plaats van "Turkije" voor alle zaken.

De woordvoerder zei dat de naamsverandering van het land van kracht werd vanaf het moment dat de brief werd ontvangen. Cavusoglu kondigde dinsdag de officiële indiening van de brief aan de VN en andere internationale organisaties aan.

"Samen met onze directie Communicatie zijn we erin geslaagd hiervoor een goede basis te leggen", staat in de brief. "We hebben het voor de VN en andere internationale organisaties en landen mogelijk gemaakt om deze verandering in het gebruik van 'Türkiye' te voorzien," vertelde Cavusoglu aan Anadolu Agency.

Turkije begon in december met het veranderen van zijn internationaal erkende officiële naam in het Engels in Türkiye, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een memorandum had uitgebracht en het publiek had gevraagd om Türkiye te gebruiken om het land in elke taal te beschrijven.

"Türkiye wordt geaccepteerd als een overkoepelend merk voor ons land op nationale en internationale locaties", zei Erdogan destijds. “Türkiye is de beste vertegenwoordiging en uitdrukking van de cultuur, beschaving en waarden van het Turkse volk.”

Erdogan adviseerde bedrijven ook om "made in Türkiye" te gebruiken voor hun exportgoederen, en gaf overheidsinstanties de opdracht om Türkiye te gebruiken in hun correspondentie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May