WHO: Tabaksindustrie richt enorme milieuschade aan
31 May 2022, 18:20
foto
De tabaksindustrie produceert een vijfde aan de CO2 die jaarlijks door de commerciële luchtvaartindustrie wordt geproduceerd. (Foto: Bloomberg)


De tabaksindustrie is een veel grotere bedreiging dan velen zich realiseren, aangezien het een van 's werelds grootste vervuilers is, van het achterlaten van bergen afval tot het aanjagen van de opwarming van de aarde, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. Het WHO-rapport Tobacco: Poisoning Our Planet, dat vandaag, dinsdag, werd gepubliceerd ter gelegenheid van Werelddag zonder tabak, schetst nieuwe bevindingen over de mate waarin de tabaksindustrie zowel het milieu als de menselijke gezondheid schaadt.

Het ontdekte dat de tabaksindustrie verantwoordelijk is voor het jaarlijkse verlies van acht miljoen mensenlevens, 600 miljoen bomen, 200.000 hectare land, 22 miljard ton water en ongeveer 84 miljoen ton CO2 vrijgeeft in de atmosfeer van de aarde. Uit het rapport bleek dat de CO2-voetafdruk van de productie, verwerking en transport van tabak gelijk is aan een vijfde van de CO2 die jaarlijks door de commerciële luchtvaartindustrie wordt geproduceerd, wat verder bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde.

De bevindingen zijn "behoorlijk verwoestend", vertelde Ruediger Krech, directeur van gezondheidsbevordering van de WHO, aan persbureau AFP. Hij noemde de industrie "een van de grootste vervuilers die we kennen".

Bovendien zijn "tabaksproducten het meest vervuilende product ter wereld, met meer dan 7.000 giftige chemicaliën die in ons milieu terechtkomen wanneer ze worden weggegooid", zei Krech. Hij wees erop dat elk van de naar schatting 4,5 biljoen sigarettenpeuken die elk jaar in onze oceanen, rivieren, trottoirs en stranden terechtkomen, 100 liter water kan vervuilen.

En tot een kwart van alle tabakstelers loopt de zogenaamde groene tabaksziekte op, of vergiftiging door de nicotine die ze via de huid opnemen. Boeren die de hele dag met tabaksbladeren omgaan, consumeren het equivalent van 50 sigaretten aan nicotine per dag, zei Krech. Dit is vooral zorgwekkend voor de vele kinderen die betrokken zijn bij de tabaksteelt. "Stel je voor dat een 12-jarige wordt blootgesteld aan 50 sigaretten per dag", zei hij.

De meeste tabak wordt verbouwd in armere landen, waar water en landbouwgrond vaak schaars zijn en waar dergelijke gewassen vaak ten koste gaan van de vitale voedselproductie, aldus het rapport.

Tabaksteelt is ook verantwoordelijk voor ongeveer vijf procent van de wereldwijde ontbossing en zorgt voor de uitputting van kostbare watervoorraden.

Bovendien dragen producten als sigaretten, rookloze tabak en e-sigaretten ook aanzienlijk bij aan de wereldwijde toename van plasticvervuiling, waarschuwde de WHO.

Sigarettenfilters bevatten microplastics - de kleine fragmenten die in elke oceaan en zelfs op de bodem van 's werelds diepste geul zijn aangetroffen - en vormen wereldwijd de op één na hoogste vorm van plasticvervuiling, aldus het rapport. En toch, ondanks marketing in de tabaksindustrie, benadrukte de WHO dat er geen bewijs is dat filters bewezen gezondheidsvoordelen bieden ten opzichte van het roken van niet-gefilterde sigaretten.

Het VN-agentschap drong er bij beleidsmakers wereldwijd op aan om sigarettenfilters te behandelen als plastic voor eenmalig gebruik en te overwegen ze te verbieden. De WHO riep ook op tot de invoering van strengere tabaksaccijnzen - waaronder een milieubelasting - en voor landen om ondersteunende diensten uit te breiden om mensen te helpen te stoppen met roken.

Eerder dit jaar bracht het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties een rapport uit, waarin werd opgemerkt dat bijna de helft van de wereldbevolking al kwetsbaar was voor steeds gevaarlijkere klimaateffecten.

De regering van Nieuw-Zeeland is van plan om de verkoop van tabak aan mensen geboren na 2008 effectief te verbieden, vanaf 2027 de wettelijke leeftijd voor roken met één jaar per jaar te verhogen. De verordening heeft tot doel een rookvrije generatie te creëren om de prevalentie van roken in Nieuw-Zeeland te verminderen tot minder dan vijf procent in alle bevolkingsgroepen, wat het doel is tegen 2025.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May