Uitvoer van US$ boven 10.000 wordt aan banden gelegd
29 May 2022, 00:00
foto


De handelsbanken hebben voorwaarden gesteld bij het afschaffen van de 4% stortingskosten voor de US-dollars. Zij hebben in een brief aan minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning en de governor van de Centrale Bank van Suriname duidelijk gemaakt. Er is vervolgcorrespondentie geweest met de banken, waarbij ermee ingestemd is dat uitvoer van cash geld boven de US$ 10.000 aan banden zal worden gelegd op zeer korte termijn. Er zal controle plaatsvinden op Anti Money Laundering (AML).

De banken willen een integrale oplossing van de vreemde valuta cash problematiek, waarbij het AML vraagstuk van groot belang is. Hierbij dient de acceptatie van de middelen door de banken, de giralisatie van chartale US-dollars, de acceptatie als ook de herkomstvaststelling van deze middelen goed geregeld te zijn. Zij gaan akkoord mee dat vanaf maandag de 4% stortingskosten wordt afgeschaft.

Er is dringende behoefte van giralisering van de huidige US-dollar chartale middelen van de banken, welke is gekwantificeerd op minstens US$ 25 miljoen. Deze directe oplossing voor giraliseren zoals voorgesteld door de minister en governor van Centrale Bank van Suriname wordt door de banken toegejuicht.

De banken willen dat de geld in- en uitvoer (met name uitvoer) van chartale vreemde valuta door personen, dient per direct gemaximeerd te worden tot US$ 10.000. Geldtransporten (uitvoer) van bedragen boven de US$ 10.000 moeten per direct aan een AML controle onderworpen worden. Er moet alleen een vergunning voor uitvoer worden gegeven  als de uitkomst van het onderzoek positief is.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May