Argentinië: Duizenden boeren houden anti-belastingprotest
24 Apr 2022, 08:44
foto
Mensen houden Argentijnse vlaggen vast terwijl boeren op tractoren rijden op Plaza de Mayo in Buenos Aires, Argentinië, om te protesteren tegen nieuwe exportbelastingen op landbouwgoederen die worden toegepast door de regering van president Alberto Fernandez. (Foto: Reuters)


Duizenden Argentijnse boeren hebben zaterdag in Buenos Aires geprotesteerd tegen president Alberto Fernandez, wiens beleid om de voedselprijzen te beheersen om de ongebreidelde inflatie te beteugelen, is bekritiseerd door de landbouwsector. Argentinië is een van 's werelds grootste voedselexporteurs en de sector is de sleutel tot de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika.

Demonstranten zwaaiden met Argentijnse vlaggen en reden met tractoren de weg op voor het presidentiële paleis Casa Rosada in de hoofdstad. Het komt zelden voor dat boeren protesteren in Buenos Aires, aangezien ze dergelijke demonstraties meestal op het platteland houden.

Fernandez heeft ingegrepen in de graan- en vleessector en heeft op een gegeven moment de exportvolume van vleesproducenten beperkt om prioriteit te geven aan het binnenlandse aanbod.

Demonstranten hielden borden vast met de tekst: "We betalen voor wegen, maar krijgen moerassen" en "verlaag de belastingen".

Ook schreven ze hun eisen voor belastingverlaging in een brief aan de regering die tijdens het protest werd voorgelezen en later aan de media werd bezorgd. "We hebben een simpele eis: we zijn niet langer bereid om het touw te financieren dat wordt gebruikt om ons te wurgen", staat in de brief.

Het protest werd niet georganiseerd door een specifieke organisatie.

De belastingen stegen onder voormalig president Mauricio Macri en zijn blijven stijgen onder Fernandez. Er wordt een belasting van 12% geheven op de export van tarwe en maïs, die oploopt tot 33% in het geval van de export van soja, meel en bakolie.

Argentinië kampt al jaren met een extreem hoge inflatie - deze schommelde rond de 50% in 2021 - waardoor het voedselbeleid een bijzonder delicate taak voor de regering werd.

Het afgelopen jaar hebben boeren ook geprotesteerd tegen beperkingen op de vleesexport die Fernandez uiteindelijk versoepelde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May