DNA-leden vragen pg snelle behandeling seksueel molest Hakrinbank
20 Apr 2022, 17:14
foto
Assembleeleden die de brief naar het Openbaar Ministerie hebben ondertekend.


Leden van de NPS-, ABOP- en NDP-fractie hebben de waarnemend procureur-generaal, Garcia Paragsingh, een brief geschreven over "de verontrustende ontwikkelingen met betrekking tot het vermoedelijke seksueel molest van vrouwelijke medewerkers bij Hakrinbank N.V. Het belang van de rechtszekerheid en voortvarendheid bij een dergelijk onderzoek met name het belang van de vrouwen die slachtoffers zijn in bovengenoemd geval. Wij vragen u middels dit schrijven een grondig onderzoek in te stellen naar vermeende seksuele intimiderende handelingen van de leiding van Hakrinbank NV jegens vrouwelijke werknemers."

DNA heeft thans de ontwerpwetten Gelijke Behandeling Arbeid en Geweld & Seksuele Intimidatie Arbeid in behandeling, die onder andere gericht zijn op de bestrijding van seksuele intimidatie op de werkvloer. In verschillende internationale mensenrechten verdragen wordt seksuele intimidatie beschreven als een vorm van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd. Zulks wordt gezien als discriminatie en een vorm van geweld tegen vrouwen.

Het is alarmerend dat terwijl bovengenoemde wetten in behandeling zijn, er een toename van seksuele intimidatie op de werkvloer bij publieke alsook de private sector wordt geconstateerd. Alhoewel de aanname van de ontwerpwetten tot een drastische verbetering van bovengenoemde situaties zal moeten leiden, zijn er nog veel vragen die rijzen wanneer blijkt dat onder meer aangiftes gedaan door slachtoffers van seksuele intimidatie niet met voortvarendheid worden behandeld en enige bescherming van de daders zichtbaar is. Het uitblijven van een gedegen onderzoek of vertraging daarvan kan het belang van de slachtoffers ernstig schaden met alle gevolgen voor andere soortgelijke casusse

De Assembleeleden zijn ervan overtuigd dat de waarnemend procureur-generaal als vrouw begrip heeft voor het onrecht en leed dat andere vrouwen wordt aangedaan. Zij hopen op een spoedige behandeling van deze casus en wensen de onderzoeksresultaten op korte termijn te vernemen.

Deze kwestie is gisteren in De Nationale Assemblee ook besproken door Assembleelid Patricia Etnel (NPS). Zij is de eerste ondertekenaar van de brief aan het vervolgingsapparaat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May