DNA-lid Jordan: Aangepast onderwijs na coronacrisis
19 Apr 2022, 06:47
foto
Assembleelid Genevievre Jordan


Assembleelid Genevievre Jordan (ABOP) pleit voor aangepast onderwijs na de coronacrisis. Zij wijst er op dat door de langdurige sluiting van de scholen kinderen een leerachterstand hebben opgelopen. De kans is groot dat kinderen hierdoor zonder diploma's volwassen worden. Zij doet enkele voorstellen om de schade te beperken.

Jordan voert aan dat onderwijs het sociaal-maatschappelijk-, economisch- en cultureel leven beïnvloedt. "Als je naar school gaat, leer je lezen, schrijven en een heleboel andere vakken. Maar je leert ook vrienden maken en samenwerken. De noodzakelijke schoolsluitingen maken dat kinderen onderwijs ontberen met als gevolg, leerverlies. Door de school sluitingen, één van de corona-maatregelen, gaan heel veel  leerlingen niet meer naar school. Onderzoek heeft volgens de volksvertegenwoordiger aangetoond dat leerlingen zich zorgen maakten over de leerachterstanden en de mogelijkheid om deze in te halen..

Docenten maken zich ernstig zorgen over leerachterstanden op vakniveau en over de basisvaardigheden zoals de taal- en leerachterstanden die leerlingen hebben opgelopen. Van directieleden, leraren, schoolleiders en overige bestuurders wordt gevraagd om onder de onzekere en snel wisselende werkomstandigheden als gevolg van de coronacrisis, het onderwijs vorm te geven en geen leerling uit het oog te verliezen.

Onderwijskloof wordt nog groter

Door de coronacrisis wordt de ongelijkheid in het onderwijs nog meer vergroot. De kinderen kregen les en opdrachten van afstand. In een aantal gezinnen werd van alles in stelling gebracht om met deze situatie om te gaan. Er wordt nagekeken of het huiswerk gemaakt wordt, bij problemen springen de ouders bij. Kinderen met moeilijkheden krijgen professionele begeleiding en er zijn allerlei randvoorwaarden vervuld om het kind te helpen. In andere gezinnen ontbreken deze steun en randvoorwaarden.

De coronacrisis vraagt om nieuwe vormen van leren en onderwijs. ICT speelt hierbij een belangrijke rol: elektronische leeromgeving, het gebruik van multimediatoepassingen, leren op afstand, leerling/studentvolgsystemen, enz.

Toename van kinderarbeid
De kans dat leerlingen na schoolsluiting niet meer terugkeren naar de klaslokalen, wordt groter. Door de coronacrisis lijden steeds meer gezinnen armoede. Mede door de economische crisis hebben ouders geen geld voor schoolspullen. Dit alles vergroot de kans dat kinderen de school niet meer bezoeken en hun toevlucht nemen tot kinderarbeid. Een rapport van Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie ILO waarschuwt dat kinderarbeid nu voor het eerst sinds 20 jaar zal toenemen.

Omdat de impact van de corona crisis op met name de scholieren en de kwetsbare jongeren op langere termijn veel ernstige vormen kan gaan aannemen, moeten nu de nodige maatregelen worden genomen om de gevolgen van deze impact enigszins af te zwakken dan wel te verlichten, stelt Jordan.

Oplossingen om het leren te herstellen na de Covid-19-pandemie
1. De huidige coronacrisis biedt een kans om leerverliezen te herstellen, middels een leertraject met een versneld leertempo.

Aangepaste leertempo's op maat die passen in specifieke contexten. Dus gericht op de situatie van de leerlingen, denk aan de kwetsbare groepen studenten en afgestemd op de doelen die het belang en de betekenis van “herstel van het leren”  tot uitdrukking brengen.

2. Professionele ontwikkeling en ondersteuning van leerkrachten en schoolleiders, waarbij voldoende aandacht wordt besteedt aan hoe om te gaan met de noden van de leerlingen, zowel op het cognitief- als het sociaal- emotionele vlak.

3. Stimuleren van het spelenderwijs leren bij onze jongste leerlingen. Spelenderwijs leren is doorslaggevend voor de psychologische, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen, ongeacht hun achtergrond. Het versterkt bovendien de vaardigheden en competenties die kinderen vooral nodig hebben in crisissituaties zoals de Covid-19 pandemie.

Onderwerpen voor verdere onderzoek op scholen
Aanpak van het vraagstuk kansenongelijkheid in het onderwijs m.b.t. afstandsonderwijs. De methode afstandsonderwijs varieert sterk, waardoor de impact op het leren van leerlingen en studenten in veel gevallen niet het gewenste resultaat oplevert. Voor sommigen werkt leren op afstand beter, voor anderen om uiteenlopende redenen niet of nauwelijks. Leerlingen en studenten die al kwetsbaar waren en extra aandacht en begeleiding hadden, lijken nu extra hard te worden getroffen.

Investeer in de overgang naar de arbeidsmarkt van jongeren die het onderwijs verlaten. Het arbeidsmarktperspectief van kwetsbare leerlingen en studenten blijft een uitdaging. De coronacrisis zal het arbeidsmarktperspectief van deze groep verder verslechteren. Voor onze samenleving betekent dit een verlies van menselijk kapitaal, terwijl onze toekomstige arbeidsmarkt, de gunstige financieel-economische perspectieven in aanmerking nemende, juist behoefte heeft aan nieuwe kennis, nieuwe inzichten en benaderingen, benadrukt de volksvertegenwoordiger.

De coronacrises heeft diverse kwetsbaarheden van ons onderwijs blootgelegd. Permanente scholing, vorming en ontwikkeling zijn niet meer alleen een verantwoordelijkheid van individuen, maar ook van de overheid. "En van onze studenten wordt nu meer dan ooit meer flexibiliteit gevraagd zodat deze groep in het onderwijsproces niet te ver achter raakt".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May