Financiële verstikking en economische krimp
18 Apr 2022, 04:46
foto


Vladimir Poetin viel Oekraïne zonder provocatie binnen, met als doel Oekraïne een trouwe vazal van het Kremlin te maken, net als in de oude Sovjettijd. Hij heeft zijn doel niet bereikt. Hij onderschatte het nationalisme van de Oekraïners die de invasie van Russische tanks in hun land niet met bloemen, maar met bommen verwelkomden. Zware wapensteun van westerse landen heeft ook de opmars van de Russische tanks belemmerd. Maar het krachtigste wapen tegen Poetins agressie zijn financiële sancties.

Poetin liep al voor de invasie achter. Hoewel Rusland een immens land is met 11 tijdzones en met olie en gas, stelt het economisch niet veel voor. Het bbp van Rusland is 1.500 miljard, een fluitje van een cent vergeleken met dat van de VS: 22.000 miljard. Amerika is dus 15 keer rijker dan Rusland. Maar Rusland heeft veel atoombommen en dat maakt de situatie in Oekraïne eng. Een impulsieve druk op de verkeerde knop en de hele wereld verdampt in een oogwenk, pfff! Rusland verdient te weinig geld om lange tijd militair aanwezig te zijn in heel Oekraïne. En met de economische sancties is het helemaal niet mogelijk om ervoor te betalen. Maar Poetin kan niet met lege handen thuiskomen, dat is teveel gezichtsverlies. Hij moet een stukje veroveren in het zuidoosten van Oekraïne. En dat zal een lange, bloedige strijd worden.

Economische sancties zijn een oorlogswapen dat voor gewapend geweld wordt gebruikt om weerbarstige landen in het gareel te brengen. De VS is niet alleen de militaire supermacht, het is ook de financiële supermacht. Het kan een economie tot stilstand brengen door de geldstroom van een land te blokkeren. Want het internationale financiële systeem is grotendeels in handen van Amerika (hoofdkantoor New York) en de wereldhandel wordt uitgevoerd in Amerikaanse dollars. Het is wel leuk om SRDs te hebben, maar als je zaken wilt doen in het buitenland, heb je een nuttig ruilmiddel nodig, Amerikaanse dollars.

Poetin onderschatte de monetaire kracht van de VS. Toen de Russische troepen in februari de grens met Oekraïne overstaken, lieten de VS direct de zware financiële wapens los. Rusland werd financieel aangevallen door de toegang van de grote Russische banken tot de internationale financiële markt te blokkeren. En op 27 februari werden Russische banken verbannen uit Swift, het belangrijkste wereldwijde interbancaire betalingsnetwerk. De Amerikanen houden de Russen in een financiële wurggreep. En deze nekklem heeft de agressie van Poetin in bedwang gehouden. In die zin werken de sancties wel. Maar het is onduidelijk of het ook zal werken om Poetin af te zetten.

De Russische kleptocraten en oligarchen voelen de pijn van de sancties meteen in hun portemonnee. Hun tegoeden en bezittingen in het buitenland zijn bevroren of in beslag genomen. Ze zijn verstoten uit de Amerikaanse Kapitalistische Kerk. Maar gewone Russen voelen het ook. De economische sancties hebben Rusland 30 jaar teruggezet in economische ontwikkeling, met lege schappen in winkels. Door de sancties werd een derde van het Russische bbp direct weggevaagd. De roebel stortte op 28 februari in en verloor bijna een derde van zijn waarde. Dit is economische ‘verstikking’. Ook in Rusland zullen er oorlogsdoden vallen, niet door bommen maar door ondervoeding en ziekte.

Ook Suriname zit in een financiële wurggreep. Dat heeft het te danken aan kleptocraten en oligarchen van eigen bodem. Maar zij voelen de pijn niet. De gewone Surinamer betaalt de prijs. Dankzij de deal met het IMF hebben de schuldeisers de nek van Suriname niet gebroken en is er hoop op leven. Suriname heeft wat zuurstof gekregen. Maar het moet financieel in het gareel blijven lopen, want bij elke verkeerde beweging voel je de nekklem.

Oekraïners zijn overwegend prowesters. Ze leven liever onder het juk van Amerika dan van Rusland. Amerika staat model voor de veelgeprezen en geïmiteerde vrijheid en democratie, Rusland voor onderdrukking van (pers)vrijheid, kleptocratie, oligarchen met luxe jachten en sluipmoordenaars met polonium. Ik neem het de Oekraïners niet kwalijk. Hopelijk komt Poetin snel tot de conclusie dat vrede goedkoper is dan oorlog, vanwege de financiële verstikking en de economische krimp in Rusland.

D. Balraadjsing

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May