VS geeft Oekraïne US$ 800 miljoen extra plus zware wapens
13 Apr 2022, 22:42
foto
De Amerikaanse president Biden bespreekt de reactie van de Verenigde Staten op de Russische invasie in Oekraïne en waarschuwt CEO's voor mogelijke cyberaanvallen vanuit Rusland in Washington. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een extra US$ 800 miljoen aan militaire hulp aan Oekraïne aangekondigd, waarmee de reikwijdte van de geleverde systemen wordt uitgebreid met zware artillerie, voorafgaand aan een bredere Russische aanval die wordt verwacht in Oost-Oekraïne. Het pakket, dat de totale militaire hulp sinds de Russische troepenmacht in februari op meer dan US$ 2,5 miljard brengt, omvat artilleriesystemen, artilleriegranaten, gepantserde personeelsschepen en onbemande kustverdedigingsboten, zei Biden in een verklaring na een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Biden zei dat hij ook de overdracht van extra helikopters had goedgekeurd. De uitrusting die aan Oekraïne werd geleverd, is volgens de Amerikaanse president "van cruciaal belang" in de confrontatie met de invasie. "We kunnen nu niet rusten. Zoals ik president Zelensky verzekerde, zal het Amerikaanse volk achter het dappere Oekraïense volk blijven staan ​​in hun strijd voor vrijheid", zei Biden in een schriftelijke verklaring.

Het nieuwe pakket omvat 11 Mi-17-helikopters die bestemd waren voor Afghanistan, voordat de door de VS gesteunde regering vorig jaar instortte. Het bevat ook 18 155 mm houwitsers, samen met 40.000 artilleriegranaten, contra-artillerieradars, 200 gepantserde personeelsdragers en 300 extra "Switchblade"-drones. Dit is de eerste keer dat de Verenigde Staten houwitsers aan Oekraïne heeft geleverd.

Pentagon-woordvoerder John Kirby zei dat sommige systemen, zoals de houwitsers en radars, extra training nodig hebben voor Oekraïense troepen die niet gewend zijn aan het gebruik van Amerikaans militair materieel. "We zijn ons bewust van de klok en we weten dat tijd niet onze vriend is", zei Kirby toen hem werd gevraagd naar de snelheid van leveringen.

'Grotere, krachtigere wapens'

De nieuwe hulp zal worden gefinancierd met behulp van Presidential Drawdown Authority (PDA) waarin de president de overdracht van artikelen en diensten uit Amerikaanse aandelen kan autoriseren zonder goedkeuring van het congres in reactie op een noodsituatie.

John Spencer, een gepensioneerde majoor van het Amerikaanse leger en expert op het gebied van stedelijke oorlogsvoering op het Madison Policy Forum, zei verheugd te zijn dat de Verenigde Staten artillerie- en artillerierondes stuurde. "Je hebt deze grotere, krachtigere wapens nodig... die passen bij wat Rusland brengt om te proberen Oost-Oekraïne in te nemen", zei Spencer.

Toen het nieuws over de laatste veiligheidshulp naar buiten kwam, hadden leidinggevenden van de beste Amerikaanse wapenfabrikanten een ontmoeting met functionarissen van het Pentagon om de industriële uitdagingen te bespreken in het geval van een langdurig conflict in Oekraïne.

In een verklaring zei Pentagon-woordvoerder Eric Pahon dat de discussie "voornamelijk gericht was op het versnellen van de productie en het opbouwen van meer capaciteit over de industriële basis voor wapens en uitrusting die snel kunnen worden geëxporteerd en met minimale training kunnen worden ingezet en effectief blijken te zijn op het slagveld."

Zelensky heeft de Amerikaanse en Europese leiders gesmeekt om zwaardere wapens en uitrusting te leveren. Duizenden zijn gedood en miljoenen zijn ontheemd in de zeven weken durende invasie.

Rusland is er niet in geslaagd de meeste van zijn militaire doelen te bereiken, omdat de Oekraïners feller dan verwacht weerstand hebben geboden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May