Deel Guyanezen in Nickerie overweegt terugkeer naar geboorteland
11 Apr 2022, 02:53
foto
De Guyanese gemeenschap op het consulaat in Nieuw Nickerie tijdens een bijeenkomst met ambassadeur George Keith.


Een grote groep Guyanezen die in Nickerie woont, denkt er serieus over na om terug te keren naar haar geboorteland. "Als Guyanezen weten wij dat de liefde ons bindt. Met z'n allen kunnen wij samen ons land opbouwen en tot grote hoogte brengen," zei de Guyanese ambassadeur in Suriname, George Keith. Hij had zondagmiddag een bijeenkomst met de Guyanese gemeenschap op het Consulaat in Nickerie.

George verontschuldigde de Guyanese ministers Robert Persaud (Buitenlandse Zaken) en Zulfikar Mustapha (Landbouw) die vanwege omstandigheden eerder zijn afgereisd naar Guyana. De teleurgestelde gezichten spraken boekdelen, waarop George hen gerust stelde met de mededeling dat de ministers binnen 2 tot 3 weken in Nickerie zullen zijn om de gemeenschap toe te spreken.

Persaud en Mustapha hadden een bezoek van twee dagen -9 en 10 april- gepland in Suriname om te praten met de Guyanese diaspora als onderdeel van het Initiatief van de Guyanese overheid. Er waren twee ontmoetingen gepland in Commewijne, een op de Guyanese Ambassade in Paramaribo, een in Wageningen en een op het Consulaat in Nieuw Nickerie.

In het kort vertelde George dat de economie van Guyana aan het groeien is en dat eenieder nodig is om mede te helpen het land verder op te bouwen. Mensen zijn nodig zowel in de private als de publieke sector. "Wij gaan betere, goede en mooie tijden tegemoet. Jullie krijgen de eerste kans alvorens wordt overgegaan tot het aantrekken van buitenlandse krachten.

Alhoewel een groot deel van de Guyanezen jaren in Suriname woont, zeggen ze inderdaad te overwegen terug te keren naar hun land. Er zijn echter ook anderen die er helemaal niet aan denken. Simone zegt van haar roots te houden, maar denkt er niet  aan terug te gaan naar Guyana. "Ik heb het niet gemakkelijk gehad in Guyana, dus ik ga niet terug naar die periode van overleven".

Weer anderen vroegen naar zekerheid dat, eenmaal in Guyana zij niet aan hun lot worden overgelaten. In reactie daarop zei George dat niet over een nacht ijs zal worden gegaan, maar dat het een proces is. "Position yourself with all your papers and you have it done".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May