Accountants willen regulering en internationale standaardisatie
26 Aug 2011, 19:00
foto
Rudie Tjong A Hung van Suva en Antony Pierre, voorzitter van de Accountants Vereniging van Trinidad & Tobago.


Het beroep van accountant moet dringend worden gereguleerd. Daarnaast moet het worden gestandaardiseerd aan geldende internationale normen. Voorzitter Rudie Tjong A Hung van de Surinaamse Accountants Vereniging (Suva) zegt dat er behoorlijk wat hapert aan de kwaliteitsnormen van het beroep. De ethische standaarden zijn zoek en het beroep is niet beschermd. Iedereen kan zich accountant noemen en een praktijk openen.

“Dit is slecht en ongezond voor het vak, vooral als het gaat om de publieke als de particuliere verslaggeving van financiële verslagen”, zegt Tjong A Hung. Zonder een oordeel te willen uitspreken, zegt hij, “we zijn geen vreemden in Jeruzalem, en weten dat het vele malen beter kan bij de overheid”.

Te weinig accountants
Suriname kent 35 gediplomeerde accountants, van wie 27 lid zijn van de Suva. Gezien de diversiteit van het beroep is dat weinig. Zeker in vergelijking met landen in de regio. Trinidad & Tobago met een inwoners aantal van 1.3 miljoen inwoners, kent ruim 1100 accountants. Guyana heeft er 100. Suriname zou volgens de Suva-voorzitter tenminste 100 accountants moeten hebben. Zeker bij de overheid is er een schrijnend tekort aan gediplomeerde en gekwalificeerde accountants.

Omdat er geen wet en regelgeving is, kan Suriname geen aansluiting vinden bij de Internationale Federatie van Accountants (IFAC). De Suva is wel aangesloten bij het regionaal instituut van de Caricom en is een voorbereiding gestart om lid te worden van de IFAC.

Voldoen aan eisen
Bij de Suva is nu op bezoek Antony Pierre, voorzitter van de Accountants Vereniging van Trinidad & Tobago. Met die organisatie, die wel is aangesloten bij de internationale organisatie, is vandaag een samenwerking aangegaan voor technische ondersteuning en het uitvoeren van een kwaliteitstrainingsprogramma. Pierre heeft op een persconferentie - waar de samenwerking is getekend - uitgelegd dat het project drie jaar duurt.

Gehoopt wordt dat op de volgende internationale meeting van lidlanden van de IFAC hij enkele aanbevelingen kan doen voor Suriname om het lidmaatschap te krijgen. Hij én Tjon A Hung benadrukken dat de IFAC internationale eisen heeft waaraan voldaan moet worden. “Het is ook voor het land zelf een imago verbetering in de Caricom”, zegt Tjon A Hung. Hij wijst erop dat ook in de regio landen niet buiten de internationale standaarden kunnen werken.

Betere waardering in buitenland
Tjong A Hung zegt dat het niet zozeer ligt aan de belangstelling voor het beroep. Ook niet aan de markt die behoorlijk groot en divers is. Accountants worden in het buitenland gewoon veel beter gewaard en vinden daar makkelijker hun weg. Veel Surinaamse accountants zijn individueel dan ook lid van buitenlandse organisaties. “In Trinidad we have four Surinamese”, zegt Pierre, aanvullend hierop. Tjong A Hung die behoort tot de eerste groep accountants uit de jaren 60 en 70, zegt dat het beroep zich in de afgelopen 40 jaar niet in opwaartse richting heeft ontwikkeld.

Tjong A Hung deelt mee dat Suva al bezig is met het vormen en opleiden van accountants. De laatste jaren zijn er ook opleidingen die daar invulling aan geven. Ook de universiteit heeft dat opgepakt. Dat de overheid een begin heeft gemaakt met het herzien van de comptabiliteitswet, noemt hij een positieve ontwikkeling. Er zal echter nog veel moeten gebeuren, waaronder regulering. Niet genoeg kan worden benadrukt dat er veel financiële veranderingen gaande zijn in de wereld. Het project met de Trinidadiaanse vereniging zal volgens Tjon A Hung de noodzakelijke veranderingen kunnen ondersteunen. Een van de doelstellingen is de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te verbeteren door ondersteuning van het de uitvoering van internationale standaarden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May