Colombia gaat drugsbaas Otoniel uitleveren aan VS
08 Apr 2022, 02:52
foto
Otoniel werd in oktober gevangengenomen door Colombiaanse troepen. (Getty Images)


Het Hooggerechtshof van Colombia heeft de uitlevering van de leider van de grootste bende van het land aan de VS goedgekeurd. Dairo Antonio Úsuga, beter bekend als Otoniel, leidde het Gulf Clan-kartel en wordt in de VS gezocht op beschuldiging van drugshandel.

Zijn arrestatie in oktober, vergeleken met de val van Pablo Escobar door president Iván Duque, maakte een einde aan een zevenjarige klopjacht.

De beslissing van de rechtbank, aangekondigd op Twitter, maakt een einde aan pogingen van de advocaten van Otoniel om zijn uitlevering stop te zetten.

De Colombiaanse minister van Justitie, Wilson Ruiz, had beloofd Otoniel uit te leveren aan de VS na zijn gevangenneming vorig jaar, en functionarissen van het ministerie van Justitie in Washington hebben in november een formeel verzoek ingediend.

"Uitlevering wacht op al degenen die internationale misdaden begaan", zei minister van Defensie, Diego Molano, destijds.

Maar de advocaten van de drugsbaron hadden betoogd dat Otoniel had moeten worden opgenomen in een speciaal tribunaal waar deelnemers aan Colombia's zes decennia durende interne conflict tussen regeringstroepen en rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten (Farc), alternatieve straffen kunnen krijgen voor het bekennen van hun deelname. Zijn juridische team beweerde dat de 50-jarige bereid was enkele details van de samenwerking tussen centrale overheidsfunctionarissen en illegale gewapende groeperingen te onthullen in ruil voor het voorkomen van zijn uitlevering.

Voorafgaand aan zijn arrestatie was Otoniel de meest gezochte man van Colombia en de regering had een beloning van US$ 800.000 uitgeloofd voor informatie over zijn verblijfplaats, terwijl de VS een premie van US$ 5 miljoen op zijn hoofd had gezet.

De Gulf Clan is actief in vele provincies en heeft uitgebreide internationale connecties, houdt zich bezig met drugs- en mensensmokkel, illegale goudwinning en afpersing. Er wordt aangenomen dat er ongeveer 1.800 gewapende leden zijn, die voornamelijk worden gerekruteerd uit extreemrechtse paramilitaire groepen. Leden zijn gearresteerd in Argentinië, Brazilië, Honduras, Peru en Spanje.

Otoniel werd uiteindelijk in oktober gevangengenomen in zijn landelijke schuilplaats in de provincie Antioquia in het noordwesten van Colombia, dicht bij de grens met Panama. Bij de operatie waren 500 soldaten betrokken, ondersteund door 22 helikopters.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May