Vervanging ID-kaart door de e-ID kaart
07 Apr 2022, 22:48
foto


Om de e-ID kaart te realiseren moest er een wet worden ingediend, behandeld en goedgekeurd. Op 27 februari 2019 werd het Staatsbesluit in het Staatsblad no.16 gepubliceerd.
In dit besluit is in Artikel 3 lid 2 en 3 het volgende opgenomen;
- Lid 2: Van elke aanvrager worden de persoonsgegevens als bedoeld in lid 1 in beginsel vastgesteld op basis van hetgeen staat vermeld in de akte van geboorte.
- Lid 3: Indien het bepaalde in lid 2 niet mogelijk is, worden de persoonsgegevens vastgesteld op basis van informatie uit het bevolkingsregister.

Na de publicatie in het Staatsblad werd op 15 maart 2019 de e-ID kaart gelaunched. Nieuw in dit Staatsbesluit is de vingerafdruk op de kaart die gescand zal worden.
De productie van de e-ID kaart is 3 jaar gaande, heeft niemand van de leiding bij CBB en/of ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken erbij stilgestaan dat:
1. Het produceren van de persoonsgegevens op de e-ID kaart niet is geschied zoals opgenomen is in het Staatsbesluit.
Bij namen met een voorvoegsel zoals; de, van de of van den, verliest die naam zijn betekenis waarvan deze is afgeleid wanneer dat ook in kapitaal letters (hoofdletters) wordt geschreven. De oorspronkelijke naamgeving zoals op de geboorteakte is aangegeven, wordt hierdoor te niet gedaan.

Suriname hanteert hetzelfde burgerlijke stand systeem als Nederland en België waarbij de 1e letter van de voornaam alsook de achternaam in hoofdletters staat en de rest van de naam in kleine letters.
Bij verificatie blijkt dat andere landen ook ertoe zijn overgegaan de elektronische ID kaart te launchen. Belgiё in 2003, de gegevens op de e-ID zijn in dezelfde lettergrootte zoals bij de oorspronkelijke naamgeving, dit tot heden.
De verandering persoonsgegevens in hoofdletters, is niet opgenomen in het besluit dat op 27 februari 2019 is gepubliceerd.

Bij het illegaal toepassen hiervan rijzen er vragen.
1. De software is ontwikkeld door een Servisch bedrijf. Waaraan heeft het gelegen dat de verandering van de schrijfwijze in hoofdletters is opgetreden en toegestaan?
2. Mag de oorspronkelijke schrijfwijze van persoonsgegevens (hoofdletters) zonder wijziging van wetgeving worden toegepast bij vernieuwing van identiteitsbewijzen, ID-kaart, Paspoorten, rijbewijzen en meer?

Schrijfster van dit artikel heeft getracht het bovenstaande onder de aandacht van de desbetreffende autoriteiten te brengen en dit met voorbeelden belicht. Er is geen sprake van transparantie wanneer de verantwoordelijke instantie (CBB) aangeschreven wordt en weigert een reactie op het schrijven te geven ook na een aantal malen telefonisch contact te hebben gemaakt.

De schrijfwijze op de (oude) ID kaart is identiek aan de geboorteakte en is in overeenstemming met wat in het Staatsbesluit is aangegeven. Het zorgde ervoor dat een persoon op correcte wijze wordt geïdentificeerd. Bijvoorbeeld de Freitas. Bij verandering zoals op de e-ID heet de persoon DE FREITAS. Het geeft reden tot bezorgdheid dat door verandering in hoofdletters(schrijfwijze) van de naam de identificatie van de bedoelde persoon niet waar wordt gemaakt. In vele gevallen en nagenoeg bijna altijd het niet de persoon is, die de identificatie toont want de naam in hoofdletters komt niet overeen met de naam op de geboorteakte). E.e.a. heeft ook te maken met stamboomonderzoek “het verwantschap in dit geval niet aannemelijk is”.

Verder in beschouwing nemend de vele fouten in akten bij CBB die in het verleden alleen door een juridisch proces gecorrigeerd konden worden als bleek dat er een fout in de naam was.
Tegenwoordig geschiedt de correctie door CBB zelf. Bijvoorbeeld het ontbreken van een trema op een letter in de naam of als de naam niet juist is geschreven Hariёtte ipv Hariёtta.

Sinds vorig jaar ontstond er een dwang bij de politie die burgers verplichtten eerst een e-ID kaart te maken voordat het rijbewijs vernieuwd of aangemaakt kon worden. De grondwet is duidelijk over de grondrechten van burgers en naleving van de wet. Vreemd wanneer de deadline van de e-ID kaart niet overschreden is en ook de ID kaart niet vervallen en/of ingenomen is en toch dit fenomeen zich heeft voorgedaan.
Suriname tekent internationaal verschillende verdragen. Één daarvan is de Rechten van de Mens 'de grondrechten” die ook verankerd zijn in de Grondwet van Suriname.
Het land Suriname is in crisis en herstel eist bekwaamheid en goed leiderschap m.a.w. geen ruimte voor misstappen, maar prudent beleid dat moet leiden tot het verhogen van productie van bruikbare wetgeving waaraan ook de overheid zich moet houden, het doorslaggevend moet zijn ter bescherming en de veiligheid van de burgerij.

H. van den Broek
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May