Sleephelling naar Bigi Pan in zeer slechte staat
05 Apr 2022, 01:44
foto
Rachied Doekhie, ex-districtscommissaris van Nickerie tevens ex-Assembleelid vindt dat er een structurele oplossing moet komen voor de sleephelling. (Foto's: Rani)


Sinds jaar en dag is de sleephelling waarover boten getrokken moeten worden naar het Jamaerkanaal dat leidt naar Bigi Pan, steeds in een slechte staat. Elke keer weer nadat het kalf verdronken is, is provisorisch de sleephelling hersteld. Een structurele oplossing is er echter nooit gekomen. Nu is de aanblik van de sleephelling weer troosteloos. Met kunst- en vliegwerk worden de boten die toeristen vervoeren en die van de vissers, over en weer gesleept. 

Eenmaal in het Jamaerkanaal aangekomen, zijn de problemen nog niet voorbij. Heel wat boomstammen komen in het kanaal terecht, waardoor varen door het kanaal behoorlijk gevaarlijk is. De buitenboordmotor raakt, ondanks de relatief hoge waterstand, een aantal keren de omgevallen boomstammen. De bootsmannen moeten steeds afremmen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Ex-districtscommissaris tevens ex-Assembleelid (NDP), Rachied Doekhie, die regelmatig in Bigi Pan is, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de sleephelling een kwelling is. Regeringen komen en regeringen gaan, maar het probleem wordt niet opgelost. Nu begint het water vanuit het kanaal ook zachtjes weg te stromen. "Straks is niet het hek van de dam, maar de dam van de dam", merkt Doekhie op.


Het probleem ligt volgens Doekhie in de deelbevoegdheden die verschillende ministeries hebben. Wanneer het gaat om het uitgeven van het geld, zegt iedereen dat een andere instantie daarvoor verantwoordelijk is. Er komen ministers op Grondbeleid en Bosbeheer die willen bepalen wat er moet gebeuren, terwijl ze geen snars afweten van Bigi Pan en nooit daar zijn geweest, maar zij willen beslissen.

Doekhie vindt dat het probleem makkelijk opgelost kan worden. De districten zijn gedecentraliseerd. Er kan uit het districtsfonds geld worden besteed aan het maken van de sleephelling. Hij vindt dat er een bijzonder Bigi Pan fonds kan worden ingesteld. Door een controlepost te plaatsen en een bijdrage van SRD 10 per persoon te vragen, komt er genoeg geld binnen voor onderhoud. "Dan hoeven mensen niet te ploeteren met het trekken van de boot. Iedereen schreeuwt dat toerisme moet worden bevorderd, maar er wordt niks gedaan. Het wordt de hoogste tijd dat er eindelijk een structurele oplossing komt", merkt Doekhie op.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May