Costa Rica kiest politieke nieuwkomer Chaves als president
04 Apr 2022, 18:47
foto
Presidentskandidaat Rodrigo Chaves gebaart naar supporters op de dag van Costa Rica's tweede presidentsverkiezingen tussen hem en voormalig president Jose Maria Figueres, in San Jose, Costa Rica. (Foto: Reuters)


Econoom Rodrigo Chaves heeft de presidentsverkiezingen in Costa Rica gewonnen, zo blijkt uit voorlopige resultaten. De 60-jarige voerde campagne om de traditionele partijpolitiek in de Midden-Amerikaanse natie op te schudden. Met bijna alle stemmen geteld had hij een voorsprong van meer dan vijf procentpunten op ex-president José María Figueres.

De opkomst was de laagste in decennia toen kiezers hun ongenoegen uitten over de worstelende economie van Costa Rica.

José María Figueres, die zich kandidaat stelde voor een tweede termijn als president nadat hij van 1994 tot 1998 de hoogste functie had bekleed, gaf toe dat hij verslagen was toen de voorsprong van zijn rivaal te groot was geworden om te worden overwonnen.

Veel Costa Ricanen zeiden dat ze afwilden van politici van het verleden, een trend die inging tegen Figueres, die uit een van de meest invloedrijke politieke families van het land komt.

Hoewel Chaves niet helemaal nieuw is in de politiek - hij was zes maanden lang minister van Economische Zaken in de vertrekkende regering van president Carlos Alvarado - heeft hij benadrukt dat hij van plan is te breken met wat hij 'privileges' van de gevestigde politieke partijen in Costa Rica noemt.

Na een soms bittere campagne sloeg Chaves een verzoenende noot aan toen zijn overwinning duidelijk werd. "Laten we vanavond de partijkleuren opzij zetten die ons gemakkelijk kunnen verdelen", zei hij tegen zijn aanhangers. "Ik vraag u nederig dat we ons verenigen onder het blauw, wit en rood van onze nationale vlag."

Een medewerker sorteert de stembiljetten nadat de stembussen zijn gesloten tijdens de tweede presidentsverkiezingen van Costa Rica tussen voormalig president Jose Maria Figueres en voormalig minister van Financiën Rodrigo Chaves, in San Jose, Costa Rica. (Foto: Reuters)

Aanhangers van Chaves gingen de straten van de hoofdstad San José op om de overwinning van hun kandidaat te vieren.

Een van de vierden vertelde aan persbureau Reuters dat er een "honger naar echte verandering" was in Costa Rica. "We hebben nieuwe gezichten nodig om het land te redden", zei de man.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May