Regering, ziekenhuizen en SZF in overleg met elkaar
04 Apr 2022, 00:47
foto


De voorgestelde bijbetaling voor diensten door de samenleving door de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) per vandaag, is uitgesteld, aangezien de onderhandelingen met het Staatsziekenfonds (SZF) met een duidelijke tijdlijn worden voortgezet. Dit deelt de NZR mee.

De ziekenhuizen zijn niet meer in staat de zorg te garanderen vanwege gebrek aan middelen, defecte apparatuur door achterstallig onderhoud en het wegtrekken van gekwalificeerd gespecialiseerd personeel. Kostendekkende tarieven zijn noodzakelijk om de ziekenhuizen wederom in staat te stellen over voorraden te beschikken, apparatuur tijdig te onderhouden en/of aan te schaffen en het personeel de financiële waardering te geven die zij verdient. Komen er geen kostendekkende tarieven, dan zullen de ziekenhuizen genoodzaakt zijn om de samenleving die het nu al moeilijk heeft, bijbetaling te vragen, om op deze manier de dienstverlening in stand te kunnen houden.

Op vrijdag 1 april had de NZR een spoedoverleg gehad met de regering, vertegenwoordigd door de ministers van Volksgezondheid en Financiën & Planning, en het SZF om de hoognodige aanpassing van diverse ziekenhuistarieven te bespreken.

De ziekenhuisdirecties waarderen de inspanning van de regering om samen met het SZF en de NZR tot kostendekkende tarieven te komen rekening houdend met de grote financiële uitdagingen. Daarnaast dienen de vervolg besprekingen met de regering ertoe te leiden dat er eindelijk een roadmap wordt uitgezet om de onvermijdelijke structurele hervormingen en financiering van de zorg door te voeren teneinde onze gezondheidszorg te waarborgen op middellange termijn.

De NZR vraagt de samenleving wederom begrip voor de situatie waarin  zorgpersoneel  in de ziekenhuizen verkeert, waardoor zij niet of onvoldoende in staat zijn om de patiënten conform de kwaliteitsstandaarden te behandelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May