Rijstboeren vestigen hoop op regering
04 Apr 2022, 00:03
foto
De boeren waren danig verhit over de keldering van de opkoopprijs dat ze ertoe overgingen de Henar-brug te barricaderen.


De rijstboeren hopen dat de rijstsector kan worden gered van ondergang. Ze rekenen erop dat het platform dat dinsdag, morgen, zal worden ingesteld de rijstsector kan redden. Heet hangijzer is de verlaging van de opkoopprijs van een baal padie van SRD 475 naar 400. Een regeringsdelegatie onder leiding van minister Albert Ramdin van Bibis heeft geen bevredigende oplossing kunnen brengen in Nieuw Nickerie.

Het eindresultaat waarmee het ingestelde platform zal komen, is de enige hoop voor de rijstboeren, zegt voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) Harinandan Oemraw. Volgens de SPBA- topman heeft de organisatie alle berekeningen op papier en is hun huiswerk allang af.

Oemraw zegt aan Starnieuws dat hij niet verder kan uitweiden. Hij wil het resultaat van dinsdag afwachten, alvorens hij de media te woord zal staan. De oogst is nu in volle gang, terwijl de prijs behoorlijk is gekelderd. Ook de parlementariërs Ebu Jones, Stephan Madsaleh en Harriet Ramdien en districtscommissaris Senrita Gobardhan hadden de verhitte boeren toegesproken. Jones benadrukt dat hij de boeren zal blijven ondersteunen, omdat het om een rechtvaardige strijd gaat. Als de productie van rijst wordt verminderd, heeft het land een groter probleem.

Rijstboer S.R. heeft zes hectare beplant. Volgende week moet hij oogsten. "Ik snap echt niet hoe Suriname jaar in jaar uit niet eraan kan werken dat boeren een beter platform krijgen, zodat we niet steeds gedemotiveerd hoeven te zijn. Bij elke verkiezing wordt goed op dit probleem ingespeeld, maar achteraf merk je dat je er bekaaid vanaf komt." Hij vervolgt: "We hoeven het niet ver te zoeken: kijk naar Guyana, daar heb je een regering die zich zo sterk heeft gemaakt voor de agrarische sector. De boeren krijgen de nodige tools, goede prijzen en juiste voorzieningen. Je kan niet eens je vrije mening uiten in dit democratisch land, anders word je nog opgesloten.”

Landbouwer M.M. heeft zijn rijstareaal te Middenstandspolder. Hij zegt dat hij al moe is en dat er altijd gezegd wordt dat boeren slechts weten te klagen. "En, inderdaad moeten we klagen, want de afvoerkanalen zijn dan verstopt, het pompgemaal is vaker stuk, de wegen zijn onbegaanbaar en nu moet je grote verliezen lijden." Hij wijst erop dat dit de problemen zijn waarom mensen niet voor de agrarische sector kiezen. "Op deze manier zal het niet lang meer duren, voordat we ook rijst op grote schaal zullen importeren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May