Olieprijzen dalen nu landen reserves aanspreken
02 Apr 2022, 04:53
foto
Amerikaanse energiebedrijven hebben vorige week voor de tweede week op rij olie- en aardgasplatforms toegevoegd, maar de groei van het aantal boorplatforms blijft traag omdat boormachines contant geld blijven teruggeven aan aandeelhouders van hoge ruwe prijzen in plaats van de productie te stimuleren. (Foto: Reuters)




De olieprijs viel vrijdag lager uit toen leden van het International Energy Agency (IEA) ermee instemden om mee te doen aan het vrijgeven van de grootste oliereserves ooit in de Verenigde Staten. Zowel de Brent- als de Amerikaanse benchmark voor ruwe olie daalden met ongeveer 13 procent in hun grootste wekelijkse dalingen in twee jaar nadat de Amerikaanse president Joe Biden de vrijgave op donderdag aankondigde.

Toekomstige leveren van Brent-olie daalden met 32 dollar​​cent (0,3%) tot US$ 104,39 per vat. US West Texas Intermediate (WTI) ruwe futures daalden met US$ 1,01 (1%) tot US$ 99,27.

Biden kondigde een vrijgave aan van één miljoen vaten per dag (bpd) ruwe olie gedurende zes maanden vanaf mei, wat met 180 miljoen vaten de grootste vrijgave ooit is uit de US Strategic Petroleum Reserve (SPR).

De lidstaten van het IEA waren het vrijdag niet eens over de volumes of de toezeggingen van elk land tijdens hun spoedvergadering, zei Hidechika Koizumi, directeur van de afdeling internationale zaken van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie. Hij voegde eraan toe dat aanvullende details "binnen volgende week of zo" bekend zouden kunnen zijn.

OPEC+, waartoe ook de Organisatie van Olie-exporterende Landen en bondgenoten, waaronder Rusland behoren, hield donderdag vast aan plannen voor een verhoging van 432.000 bpd tot hun productiedoel voor mei, ondanks de westerse druk om meer toe te voegen.

Amerikaanse energiebedrijven hebben vorige week voor de tweede week op rij olie- en aardgasplatforms toegevoegd, maar de groei van het aantal boorplatforms blijft traag omdat boormachines contant geld blijven teruggeven aan aandeelhouders van hoge ruwe prijzen in plaats van de productie te stimuleren.

"De dreigende stroming van Amerikaanse vaten verandert niets aan het feit dat de markt de komende maanden moeite zal hebben om voldoende aanbod te vinden", zei PVM-analist Stephen Brennock. "De vrijgave van de VS verbleekt in vergelijking met de verwachting dat drie miljoen vaten per dag Russische olie zal worden ingesloten als sancties bijten en kopers aankopen afwijzen."

In een lomp signaal voor de vraag kwam het Chinese commerciële centrum van Shanghai vrijdag tot stilstand nadat de regering de meeste van de 26 miljoen inwoners van de stad had afgesloten, met als doel de verspreiding van Covid-19 te stoppen.

JPMorgan zei in een notitie dat het zijn prijsvoorspellingen ongewijzigd had gehouden op US$114 per vat voor het tweede kwartaal en US$101 per vat in de tweede helft van dit jaar.

"Cruciaal is dat we erkennen dat het vrijgeven van olievoorraden geen blijvende bron van bevoorrading is, en als gestrande Russische vaten volgend jaar gemiddeld meer dan 1 miljoen vaten per dag zullen halen, zal dit in 2023 een groot tekort opleveren, waardoor onze voorspelling van de vatprijs van US$ 98 voor het jaar te laag”, aldus de bank.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May