Braziliaanse functionarissen treden massaal af
02 Apr 2022, 00:58
foto
Volgens de Braziliaanse kieswet moeten topfunctionarissen hun huidige functie neerleggen voordat ze naar andere functies kunnen gaan. (Foto: AP)


Tien leden van het kabinet van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro hebben ontslag genomen uit hun functies, samen met drie andere topfunctionarissen. Het besluit is bedoeld om de herverkiezingsvooruitzichten van de Braziliaanse leider te stimuleren voorafgaand aan de algemene verkiezingen.

De functionarissen zullen naar verwachting campagne voeren voor hun ambt voorafgaand aan de stemming in oktober, evenals campagne voor Bolsonaro. Volgens de kieswet van Brazilië moeten topfunctionarissen ontslag nemen uit hun huidige functie voordat ze zich kandidaat kunnen stellen voor andere functies.

"Ik zit in mijn derde opeenvolgende regering en ik heb nog nooit een team van ministers zo verbonden met de president gezien, zo loyaal, zo toegewijd", zei vertrekkend minister van Infrastructuur, Tarcisio de Freitas, op een evenement dat donderdag voor de ambtenaren werd georganiseerd.

De vertrekkende minister van Defensie, Walter Braga Netto, werd benoemd tot speciaal adviseur van de president. Hij wordt gezien als een topkandidaat om Bolsonaro's running mate te worden.

De opschudding is een belangrijke stap in de richting van de langverwachte verkiezingen, die naar verwachting Bolsonaro zullen opzetten tegen zijn politieke rivaal, de voormalige linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, zeiden politieke analisten.

Hoewel de regionale en presidentiële campagnes officieel pas in augustus beginnen, zijn beide politici al begonnen met het organiseren van grote evenementen.

De meeste vertrekkende functionarissen hebben zich aangesloten bij dezelfde centrumrechtse liberale partij als Bolsonaro in november. Volgens Carlos Melo, een professor politieke wetenschappen aan de Insper University in Sao Paulo, zullen ze in de komende maanden hun prestaties promoten, evenals die van de regering in enkele van de verste uithoeken van Brazilië.

"Campagne voeren in een land van deze omvang is moeilijk; je hebt mensen nodig die daarbij helpen", zei Melo, erop wijzend dat het grootste land van Latijns-Amerika 27 deelstaten en meer dan 5.000 gemeenten heeft. "Hun inspanning ondersteunt de eigen herverkiezingsinspanningen van de president."

Peilingen hebben consequent aangetoond dat Bolsonaro ver achter Lula achterblijft in een onderlinge confrontatie die waarschijnlijk zal volgen op de stemming in oktober. Pollster Datafolha toonde Lula da Silva met ongeveer 20 procentpunten aan de leiding.

Hoewel dat een kleinere marge is dan in voorgaande maanden, zal Bolsonaro alle hulp nodig hebben om het gat te dichten, aangezien meer dan 12 miljoen mensen werkloos zijn, de inflatie boven de 10 procent ligt en de brandstofprijzen stijgen.

Totdat de campagnes officieel van start gaan in augustus, verbieden de Braziliaanse kieswetten potentiële kandidaten om rechtstreeks om stemmen te vragen, maar verbieden ze geen evenementen die lijken op campagnebijeenkomsten.

Op zaterdag nam Lula deel aan een evenement ter herdenking van de 100ste verjaardag van de Communistische Partij van Brazilië. Hij vertelde de menigte dat hij geloofde dat het electoraat Bolsonaro dit jaar uit zijn ambt zal verwijderen.

Van zijn kant heeft Bolsonaro volgens zijn officiële agenda meer dan 20 reizen door het land gemaakt en programma's en openbare werken gelanceerd in de eerste drie maanden van het jaar. Zondag sprak de president duizenden aanhangers toe in de hoofdstad Brasilia, die door veel waarnemers werd omschreven als de onofficiële lancering van zijn campagne.

Het evenement introduceerde de slogan "Bolsonaro, de kapitein van het volk", en een video toonde archiefbeelden uit het leven van de president voor juichende supporters gekleed in de groene en gele kleuren van de Braziliaanse vlag. Sommigen sprongen het podium op om selfies te maken met de president.

Tijdens het evenement van donderdag begon Bolsonaro, een voormalige legerkapitein, met het vieren van de erfenis van de militaire dictatuur van twee decennia op de verjaardag van de staatsgreep van 1964. Daarna prees hij zijn kabinet voor zijn werk sinds zijn aantreden in 2019.

"Een derde van mijn ministers vertrekt vandaag met opgeheven hoofd", zei Bolsonaro. "Het is duidelijk dat ze zich kandidaat zullen stellen. Anders zouden ze niet weggaan."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May