Rusland eist roebels voor gasleveringen, dreigt met stopzetting
31 Mar 2022, 13:48
foto
Rusland levert ongeveer een derde van het gas in Europa en eist vanaf morgen betaling in roebels voor de leveringen. (Foto: Huw Evans Picture Agency)


Rusland heeft het buitenland verteld dat het zijn gas in roebels moet gaan betalen, anders stopt het de leveringen. Vladimir Putin heeft een decreet ondertekend waarin staat dat kopers vanaf vrijdag "roebelrekeningen bij Russische banken moeten openen".

Rusland dreigt te stoppen met het leveren van gas als het niet in roebels wordt betaald

"Niemand verkoopt ons iets gratis, en we gaan ook niet aan liefdadigheid doen - dat wil zeggen, bestaande contracten worden stopgezet", zei de Russische president.De vraag van Putin naar roebelbetalingen is een poging om de munt, die hard is getroffen door westerse sancties, op te krikken.

De Russische president zei donderdag, vandaag,  dat hij een decreet had ondertekend waarin staat dat buitenlandse kopers vanaf 1 april in roebels moeten betalen voor Russisch gas en dat contracten zouden worden stopgezet als deze betalingen niet zouden worden gedaan.

"Om Russisch aardgas te kunnen kopen, moeten ze roebelrekeningen openen bij Russische banken. Van deze rekeningen zullen vanaf morgen betalingen worden gedaan voor gas dat geleverd wordt", zei Putin in een televisietoespraak.

"Als dergelijke betalingen niet worden gedaan, beschouwen we dit als een wanbetaling van de kopers, met alle gevolgen van dien."

Rusland levert ongeveer een derde van het gas in Europa, dus energie is de krachtigste hefboom die Putin tot zijn beschikking heeft als hij probeert terug te slaan tegen ingrijpende westerse sancties vanwege zijn invasie in Oekraïne.

Een door Putin ondertekend bevel bevatte een mechanisme voor kopers om vreemde valuta over te schrijven naar een speciale rekening bij een Russische bank, die vervolgens roebels zou terugsturen naar de buitenlandse koper om het gas te betalen.

De Russische leider zei dat de omschakeling bedoeld was om de soevereiniteit van Rusland te versterken, en dat het zich zou houden aan zijn verplichtingen op alle contracten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May