Column: Signalen
31 Mar 2022, 00:59
foto
Roscello Vlijter had een goede invalbeurt tegen Thailand.


Natio heeft als afsluiting van het trainingskamp in Thailand, geoefend tegen het gastland, welke wedstrijd zoals bekend, verloren ging met 0-1. Hoewel de mogelijkheid bestond om gedurende deze FIFA-window twee oefenwedstrijden af te werken, heeft de keuzeheer gekozen om een wedstrijd te laten schieten en daarvoor in de plaats een trainingskamp op te slaan. De opzet van dit trainingskamp was een kennismaking tussen de staf en spelers, tussen de spelers onderling en ook om de spelers vertrouwd te maken met de speelwijze die de bondscoach voorstaat. Te oordelen naar het verstrekte beeldmateriaal, is het gedeelte van de doelstelling met betrekking tot de kennismaking geslaagd en leek er een goede sfeer te zijn onder alle betrokkenen. Voor de meesten van hen was het een prettig weerzien, terwijl de nieuwelingen werden ontgroend en vervolgens volledig opgenomen in de groep.

Echter is het onduidelijk als de totale groep de speelwijze van de nieuwe keuzeheer eigen heeft gemaakt. Er zijn namelijk enkele signalen opgevangen. Tijdens een van de beeldfragmenten is namelijk duidelijk te zien en te horen wat de bondscoach verwacht van zijn team in balbezit en wat hij niet wil zien wanneer de tegenstander de bal heeft. Frappant genoeg is het enige doelpunt precies ontstaan uit de situatie die de coach niet wilde. Menzo heeft in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat Natio in balbezit indien mogelijk, de aanvallers met de diepe bal moet bereiken, terwijl Natio de tegenstander moet beletten om hetzelfde te doen, door kort te dekken. De tegenstander kreeg van de Surinaamse defensie alle ruimte om ongehinderd van buiten het strafschopgebied, uit te halen. Uit dit moment kan worden opgemaakt dat de instructies van de keuzeheer niet zijn opgevolgd.

Een andere opvallende situatie was de passiviteit op het middenveld. Wedstrijden worden voor een belangrijk deel op het middenveld beslist. Als Menzo laat doorschemeren dat hij graag totaalvoetbal speelt, dan moet hij minstens één werkende middenvelder ter beschikking hebben die bereid is om de nodige meters te maken, zoals we dat zien bij de Franse middenvelder N'Golo Kanté. Deze voetbalpersoonlijkheid werd beroemd door zijn werklust. Hij speelt graag in het belang van het team en is daardoor een gewilde teamspeler, die ondanks zijn geringe lengte (1.68m), niet over het hoofd gezien kan worden.

Het lijkt alsof het spel van de huidige middenvelders (Biseswar en Cherry) op de een of andere manier niet tot zijn recht komt òf dat ze niet samen kunnen spelen, zoals dat het geval is bij Dybala en Messi. Tijdens de Goldcup heeft Biseswar - in afwezigheid van Cherry - een heel goed toernooi afgewerkt en ook Cherry heeft op zijn beurt na de vervanging van Biseswar tegen Thailand, verder een goede wedstrijd gespeeld. Misschien zou het een optie kunnen zijn om ze niet meer samen, maar om de beurt op te stellen. Natio heeft behoefte aan een middenvelder van het kaliber N'Golo Kanté, dus moet de Tevredengroup uitkijken naar zo een middenvelder. De huidige middenvelders hebben natuurlijk goede voetbalkwaliteiten, maar om een wedstrijd te winnen heb je niet alleen technische spelers nodig, maar vooral harde werkers.

Natuurlijk waren er ook lichtpunten in het optreden van Natio. Het is gebleken dat Menzo niet lijdzaam toekijkt, maar in staat is en de durf heeft om een wedstrijd positief te beïnvloeden. Er zijn toekomstperspectieven, want dit elftal is in staat om achter de verdediging van de tegenstander te komen. De samenstelling van de groep die in de tweede helft op het veld stond, leek onder de omstandigheden van dat moment beter dan de eerste samenstelling. Er was zichtbaar meer activiteit in de ploeg. Ook al zijn de kansen niet benut - daar zal Menzo het accent op leggen bij de evaluatie - het feit dat die er waren, geeft hoop voor de toekomst.

Mireille Hoepel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May