Atompai: Carrière Santokhi dwingt respect af
27 Mar 2022, 17:27
foto
President Chan Santokhi voelde zich zichtbaar thuis tijdens zijn bezoek aan het Korps Politie Suriname in het Politie Opleidingscentrum. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi zingt vanuit zijn stoel mee wanneer het politiekapel 'Suhaani raat dhal chuki' speelt. Hij is vrijdag hartelijk ontvangen door het Korps Politie Suriname op het Politie Opleidingscentrum (POC). "Welcome home" klonk de groet van enkele sprekers. Poetini Atompai, voorzitter van de politiebond, gaf aan dat het geen dag was om ruzie te maken. Hij stelde ook dat de carrière van Santokhi, de 'bigi boi' uit de politiefamilie, respect afdwingt en als voorbeeld dient. Atompai vindt dat meer politiemannen, president moeten worden.

"We zijn blij want onze bigi boi kong na oso," sprak Atompai. "Wij van het korps, we gaan u ondersteunen president. A pasi sang a boi fu unu waka fu tron president van Suriname, het is er een om te respecteren. Het is er een om van te leren. Hij is de eerste politieman die president is geworden." Hij continueerde met: "Wij gaan die trend voortzetten. Om meer politiemannen president van Suriname te laten worden. We hebben geen andere keus omdat we een gedisciplineerde organisatie zijn. We zijn gemotiveerd ondanks alle situaties."

De regering en de politiebond zijn vaker in de clinch geraakt over salarissen, benoemingen, bevorderingen, materiaal en werkomstandigheden. Santokhi heeft na ruim 2 jaren regeermacht een bezoek gebracht aan het korps. Atompai benadrukte dat het bezoek van het staatshoofd niet een moment was om te vechten. "Je kan ook niet altijd vechten, we willen ook niet," gaf hij aan. "Vandaag is een dag fu meki prisiri. Sommige vinden dat het een fisti prodo is. Maar hoe je het draait of keert het is prisiri. We moeten onze president verwelkomen en hem alle ondersteuning toezeggen."

Santokhi is 23 jaar lid van de politiebond geweest. Atompai stelt het op prijs dat het staatshoofd zijn best doet om problemen van het korps op te lossen. Hij haalde enkele problemen aan die snel een oplossing nodig hebben; de onderbezetting van het korps, het ontbreken van uniformen en schoeisel en de trage bevorderingen en benoemingen. Atompai benadrukte dat hij niet tegen de regering wil vechten, maar samen de problemen wil oplossen.

Poetini Atompai, voorzitter van de Politiebond, vindt dat de carrière van Chan Santokhi respect afdwingt en als voorbeeld dient. (Foto: René Gompers)

Santokhi: "Hoe vaak zijn we niet bij elkaar gekomen? Als we vaker samen moeten komen op het kabinet of waar dan ook, zullen we dat doen om die problemen op te lossen. Mi yere a taki dyaso tu dat unu no dyaso fu feti. Hij heeft gelijk." Het staatshoofd heeft een afspraak gemaakt met de leiding van het korps, de politiebond en het Interim Management Team (IMT) onder leiding van waarnemend korpschef Ruben Kensen, dat als er gevochten moet worden, er samen gevochten zal worden tegen de criminaliteit, de georganiseerde misdaad, corruptie, drugshandel en om  KPS te maken tot een modelkorps van de Caribische regio.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May