Santokhi ontvouwt grote plannen omvorming KPS
27 Mar 2022, 00:00
foto
Het moet anders met het Korps Politie Suriname, heeft president Chan Santokhi in duidelijke bewoordingen kenbaar gemaakt. (Foto: René Gompers)


Een universitaire opleiding in criminologie, een verbeterd crimineel informatiesysteem, meer auto's en materiaal om het werk beter te doen, versnelde processen voor bevorderingen, harde aanpak van politiemensen die de fout ingaan, een versterkte wettelijke positie van een politieambtenaar. Dit zijn enkele van de zaken die met de reorganisatie van de politiekorps te maken hebben. Dat is vrijdag in grote lijnen aangegeven tijdens het bezoek van president Chan Santokhi aan het Korps Politie Suriname in het Politie Opleidingscentrum (POC). Hij heeft benadrukt dat het de regering menens is over de reorganisatie van het politiekorps.

"Als regering beseffen wij dat er in het KPS geïnvesteerd moet worden," merkte vicepresident Ronnie Brunswijk op. “Het korps is overbelast, onderbemenst en mist cruciaal apparatuur om adequaat te functioneren. Als gevolg hiervan voldoet het korps niet aan de verlangens van de gemeenschap." Met het instellen van een  Interim Management Team (IMT) onder leiding van waarnemend korpschef Ruben Kensen, zijn de stappen gezet om verandering te brengen.

"Ik wil niet dramatisch zijn en stellen dat onze organisatie op de intensive care ligt," stelde Kensen. "Maar de eerlijkheid gebied dat het KPS wel beland is op de High Care en zo snel als mogelijk uit die situatie gehaald moet worden. Het IMT heeft dit als opdracht, maar wij beschouwen het meer als een uitdaging waar we allen voor gaan." Hij kondigde aan dat binnen en buiten het korps er veranderingen op komst zijn.

"De regering en de gemeenschap mogen verwachten dat ten aanzien van misstanden en wangedragingen binnen het korps er consequent en resoluut zal worden opgetreden," zei Kensen. "Omissies, strafbare handelingen, immoreel gedrag en buitensporige gedragingen zullen resulteren in maatregelen met tucht- en strafrechtelijke gevolgen." Hij voegde eraan toe: "Met dit beleid zullen wij in staat zijn om het koren van het kaf te scheiden. Deze korpsleiding gaat voor imago verbetering en gaat proberen om met een goede en zichtbare dienstverlening, de relatie met de gemeenschap te herstellen."

In zes maanden moet het IMT met oplossingen komen voor de problemen binnen en buiten het korps. Kensen en de waarnemend minister van Justitie en Politie somden op wat er ondertussen is gedaan en wat er nog gedaan zal worden om het KPS om te bouwen. Er komt een grote inventarisatie van manschappen, materiaal en materieel. Daarnaast staan versnelde opleidingen om het korps snel aan te vullen op de agenda met meer opleidingen voor hoger kader. Er komen versnelde procedures voor benoemingen, bevorderingen en gratificaties. In de pijplijn zit ook een samenwerking tussen het Algemeen bureau voor de Statistiek, Juspol en KPS om de informatie over criminaliteit te verbeteren.

Er komen mogelijkheden voor opleidingen in het buitenland, gesprekken zijn ook gaande om Criminologie aan de Anton de Kom universiteit te studeren. Om de grensoverschrijdende misdaad tegen te gaan, wordt de hulp van het buitenland ingeroepen. Er zullen op termijn nieuw en meer materiaal, kledij, en transport worden aangeschaft. President Chan Santokhi zegt dat hoe meer de economische situatie verbetert er weer een verhoging zal kunnen komen.

"De regering twijfelt niet aan Kensen en het IMT," zei  Brunswijk resoluut. "Het team is niet zomaar gekozen of uit de lucht komen vallen. De regering is niet over een nacht ijs gegaan om dit team te samenstellen. Deze regering acht u in staat het KPS te transformeren naar het KPS die we allen willen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May