Suriname krijgt 13 miljoen euro voor duurzaam bosbeheer
26 Mar 2022, 19:48
foto
V.r.n.l.: de ministers Silvano Tjong Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Bronto Somohardjo (GBB ad interim) en Armand Achaibersing van Financiën en Planning. (Foto: CDS)


Suriname heeft 13 miljoen euro ter beschikking gekregen van de Europese Unie ter ondersteuning van investeringen in duurzaam bosbeheer. Het gaat om een schenking voor een meerjarenprogramma dat loopt tot 2027. Dit kwam dinsdag naar voren tijdens een gesprek tussen een Surinaamse regeringsdelegatie onder leiding van minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en een EU-delegatie onder leiding van ambassadeur Fernando Ponz Cantó.

Suriname komt in aanmerking voor een eigen meerjarensteunprogramma, het Multi Annual Indicative Programme (MIP) van de Europese Unie. Een hoofdcomponent van dit MIP-programma is het verbeteren van de levensstandaard van dorpsgemeenschappen door het bieden van technische ondersteuning voor duurzame ontwikkeling van de houtsector en voor de niet-hout bosproducten (NTFP). In het MIP-programma zijn er ook hervormingen ter verbetering van een verantwoord bosbeheer, en het beschermen en herstellen van het mangrovebos opgenomen.

De coördinatie van het programma wordt gedaan door het ministerie van Financiën en Planning en de uitvoering ligt in handen van de ministeries van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De ministers Bronto Somohardjo (GBB ad interim) en Silvano Tjong Ahin waren eveneens aanwezig tijdens het gesprek met de EU-delegatie.

Suriname ging bij de ontmoeting ook in op de voortgang tot macro economisch herstel en de samenwerking met het IMF, zegt de Communicatie Dienst Suriname. De EU gaf uitleg over de post Cotonou samenwerking en de nieuwe faciliteiten die beschikbaar zijn voor de Caribische landen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May