Suriname zoekt hulp bij Gabon voor bosbehoud
24 Mar 2022, 12:50
foto


Suriname en Gabon gaan hun relatie op het gebied van bosbeleid, bosmonitoring en het laten betalen voor ecosysteemdiensten verdiepen. Beide landen zullen de handen ineen slaan om informatie uit te wisselen. Hun samenwerkingsintenties hebben ze neergepend in een verklaring over nationale, groene ontwikkelingsstrategie met een minimale impact op de aanwezige bossen.

Conservation International Suriname (CIS) heeft een delegatie van Surinaamse regeringsvertegenwoordigers gefaciliteerd bij een bezoek aan het West-Afrikaanse land Gabon. Suriname en Gabon hebben met 93% om 88% de hoogste bosbedekkingsgraad ter wereld, schrijft CIS in een persbericht. Nu beide landen een aantal van de grootste stukken tropisch regenwoud hebben is de instandhouding en duurzaam gebruik van deze bossen essentieel voor het oplossen van de wereldwijde klimaatcrisis.

In de praktijk komt het erop neer dat Suriname en Gabon deel uitmaken van een kleine en belangrijke groep landen die alle broeikasgassen die ze uitstoten, compenseren doordat hun bossen deze gassen absorberen. "Suriname mag niet ten prooi vallen aan destructieve praktijken in onze bossen, die  een netto-opname van ongeveer twintig miljoen ton CO2 per jaar hebben," stelt CIS. "We kunnen ons niet veroorloven om dat te verliezen in onze inspanningen (en onze toezeggingen op wereldfora) om klimaatverandering samen met de rest van de wereld, tegen te gaan."

Gabon is een wereldleider in duurzaam bosbeheer en -behoud. Uitwisseling van kennis tussen Suriname en Gabon moet kennisverrijking tot stand brengen over groene ontwikkeling, duurzaam bosbeheer, klimaatfinanciering en betalingen voor ecosysteemdiensten. Tijdens het achtdaagse (12- 20 maart) bezoek aan Gabon, zijn deze  onderwerpen aan de orde geweest. Ook is er gesproken over logvolgsystemen, het uitfaseren van de export van rondhout en Gabon's bosbouwtrainingssysteem.

Suriname heeft bij de ‘UN Framework Convention on Climate Change’ (UNFCCC) toegezegd zijn status van het meest beboste land ter wereld te behouden en te werken aan een actieplan hiervoor.  Zonder de onmiddellijke implementatie van succesvolle modellen voor duurzaam bosbeheer, zal het Surinaamse bos sterk onder druk komen en degraderen. CIS ondersteunt de ‘Groene Groeistrategie’ van Suriname met daarin haar visie om de natuurlijke rijkdommen van het land duurzaam te benutten om zo economische groei te stimuleren ten voordele van mens en natuur.

Decennialange inspanningen van alle actoren die betrokken zijn bij het duurzaam beheer van de Surinaamse bossen, maken duurzame bosbouwtechnieken tot een essentiële noodzaak, zegt CIS. Toenemende (niet duurzame) houtproductie en bosdegradatie zullen leiden tot verhoogde koolstofemissies vanuit de bosbouwsector.

Met het oog op diversificatie van de Surinaamse economie en versterking van de inkomsten van het land, is een gedegen grondstoffenbeleid, een noodzakelijke beleidsmaatregel, benadrukt CIS. "Hierbij kan gedacht worden aan het bestuderen en toepassen van verschillende succesmodellen en het opdoen van kennis om eindproducten van hout te maken die vervolgens geëxporteerd kunnen worden (en meer geld in het laatje brengen). Ook wetgeving die duurzame exploitatie van natuurgebieden mogelijk maakt, is belangrijk met daarbij een eerlijke en transparante winstverdeling voor de lokale gemeenschappen."


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May