Zwarte doos ramptoestel China gevonden
23 Mar 2022, 13:51
foto
Een drone vliegt over reddingswerkers die aan het werk zijn op de plek waar een Boeing 737-800-vliegtuig van China Eastern Airlines, vlucht MU5735, neerstortte in Wuzhou, de autonome regio Guangxi Zhuang, China. (Foto via Reuters)


Chinese zoekers hebben vandaag, woensdag, een van de twee zwarte dozen van het vliegtuig van China Eastern Airlines dat deze week neerstortte in beboste bergen, gevonden. Het toestel had 132 mensen aan boord.

Het apparaat was zwaar beschadigd en het was niet meteen duidelijk of het de vluchtdatarecorder of de cockpit voice recorder was, vertelde een functionaris van de Civil Aviation Administration of China (CAAC) tijdens een mediabriefing.

Vlucht MU5735 was maandag onderweg van de zuidwestelijke stad Kunming naar Guangzhou aan de kust toen het Boeing 737-800-jet plotseling van kruishoogte naar beneden stortte, ongeveer op het moment dat het voor de landing aan zijn afdaling had moeten beginnen. Het grootste deel van de jet lijkt te zijn 'versplinterd' bij de klap met de grond en er zijn geen overlevenden gevonden.

De oorzaak van de crash moet nog worden vastgesteld, waarbij luchtvaartautoriteiten waarschuwen dat hun onderzoek erg moeilijk zou zijn vanwege de ernstige schade aan het vliegtuig.

"We hebben ter plaatse een zwarte doos gevonden, maar deze zwarte doos is aan de buitenkant zwaar beschadigd, dus het onderzoeksteam in de frontlinie stelt nog steeds vast of het de vluchtgegevensrecorder of de cockpitgeluidsrecorder is," vertelde Mao Yanfeng, hoofd van het vliegtuigonderzoek bij CAAC, tijdens de briefing.

Het weer langs de vliegroute op maandag vormde geen enkel gevaar voor het vliegtuig, en luchtverkeersleiders hadden na het opstijgen en voorafgaand aan de snelle afdaling contact met het vliegtuig onderhouden, vertelde Mao aan verslaggevers.

Tijdens de afdaling reageerde het vliegtuig niet op herhaalde oproepen van de luchtverkeersleiders, zei CAAC eerder.

Het vliegtuig voldeed voor het opstijgen aan de luchtwaardigheidsnormen en de drie piloten - één meer dan normaal vereist op een 737 - verkeerden in goede gezondheid, aldus de autoriteiten.

De gezagvoerder werd in januari 2018 aangenomen en had in totaal 6.709 uren vliegervaring, terwijl de eerste en tweede officier respectievelijk 31.769 uren en 556 uren hadden, vertelde een functionaris uit China Eastern de briefing. "Voor zover we weten, waren de prestaties van de drie piloten goed en hun gezinsleven relatief harmonieus."

Als reactie op de crash heeft China Eastern de voorzorgsmaatregelen aangescherpt, waarbij twee senior kapiteins en een senior co-piloot op een driekoppige bemanning op sommige vliegtuigtypes nodig zijn, meldde het door de staat gesteunde The Paper.

China Eastern en twee dochterondernemingen hebben hun vloot van meer dan 200 Boeing 737-800 jets aan de grond gehouden.

China had de afgelopen twee decennia grote vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de veiligheidsnormen in de lucht, en de ramp van maandag was de eerste grote crash in twaalf jaar.

Veiligheid

Zware regenval in Zuid-China op woensdag belemmerde het zoeken naar slachtoffers en zwarte dozen met vluchtinformatie. De voorspelling voor nat weer geldt voor de rest van de week.

Bedroefde familieleden van degenen die aan boord waren, bezochten de crashsite. Onder hen was de gepensioneerde Zhang uit Shenzhen wiens ogen vol tranen stonden toen hij Reuters vertelde dat zijn neef op de vlucht was. "Ik hoop dat het land deze kwestie grondig kan onderzoeken en erachter kan komen of het de fout van de fabrikant was of dat het een onderhoudsprobleem was", zei Zhang.

De CAAC is begonnen met een twee weken durende inspectie van de sector naar aanleiding van de crash waarbij alle regionale luchtverkeersleidingscentra, luchtvaartmaatschappijen en vliegopleidingsinstituten zijn gecontroleerd om "absolute" veiligheid te garanderen.

FlightRadar24-gegevens toonden aan dat het vliegtuig met een snelheid van 31.000 voet per minuut naar beneden stortte - de hoogte van een gebouw van 50 verdiepingen per seconde.

De China Eastern-functionaris vertelde tijdens de briefing dat het aan de grond houden van de 737-800-vloot niet noodzakelijk een reactie was op een veiligheidsprobleem, maar meer een noodreactie op de crash.

De ramp komt op het moment dat Boeing probeert te herstellen van verschillende crises, met name de impact van de coronaviruspandemie op het vliegverkeer en veiligheidsproblemen met zijn 737 MAX-model na twee dodelijke crashes.

Het laatste commerciële straalvliegtuig dat crashte op het vasteland van China was in 2010, toen een Embraer E-190 regionaal jet van Henan Airlines neerstortte.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May