VEAPS: Minister LVV past verdeel- en heersstrategie toe
22 Mar 2022, 02:44
foto


De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) geeft nadrukkelijk aan niet gekend te zijn door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bij de samenstelling van de delegatie naar Barbados. Het ministerie maakt melding van de vertegenwoordiging namens de agrarische sector en in één adem wordt de VEAPS genoemd. De vereniging roept Assembleeleden op om een inkijk te nemen op LVV en nodige correcties te plegen.

De VEAPS benadrukt dat ze nimmer gekend is door minister Parmanand Sewdien van LVV, maar dat hij een agrarische ondernemer, die ook lid is van VEAPS, gevraagd heeft om deel te zijn van de delegatie. Het betreffende lid heeft het volste recht deel uit te maken van de delegatie, maar het is afkeurenswaardig dat LVV in het persbericht de VEAPS noemt en de indruk wekt alsof hij een vertegenwoordiging van de VEAPS is.

In het programma staat opgenomen dat het lid door LVV benoemd is als adviseur van het ministerie. Dit gedrag uitgaande van LVV kan getypeerd worden als het toepassen van een 'verdeel- en heersstrategie' om de organisaties uit de private agrarische sector kapot te maken, stelt de VEAPS. De minister die afkomstig is uit de sector weet beter hoe te handelen, en helaas zien we dat niet terug in zijn daden, stelt de organisatie.

De toenmalige minister van LVV, Rabin Parmessar, had in februari 2020 de VEAPS gevraagd om te participeren aan de Agro-Fest in Barbados. Namens VEAPS maakten Riwaash Nanda en Adjay Mataw deel uit van de delegatie. Verder maakten deel uit van de delegatie Tania Lieuw-A-Soe en Diego Rodriquez namens de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) en bananenbedrijf FAI. De kosten van deelname werden gedragen door het SAMAP project.

Tijdens dit bezoek aan Barbados werden de VEAPS, FSA, FAI en overige ondernemers betrokken bij de diverse besprekingen in Barbados, namelijk gesprekken met de minister van Landbouw uit Barbados, met de speciale gezant van Premier Mia Motley, de National Plant Protection Organization van Barbados, de Kamer van Koophandel van Barbados en de private sector. Op basis van dit bezoek kreeg FAI de mogelijkheid om containers bananen te exporteren en een vleesverwerkingsbedrijf kreeg orders voor de export van varkensvlees.

De VEAPS had toen een order voor de export van verse en verwerkte groenten en fruit. Helaas is dit niet doorgegaan vanwege de Covid-19 pandemie sinds maart 2020 in Suriname. De VEAPS heeft na het bezoek aan Barbados Sewdien als voorzitter van FSA, breedvoerig ingelicht over de mogelijkheden voor Suriname. "Helaas zien we dat in de functie van minister van LVV de VEAPS niet wordt gekend en nota bene niet wordt betrokken in (voor)besprekingen voor informatie-uitwisseling betreffende deze kwestie. Helaas kan de VEAPS haar beklag niet doen bij de minister van LVV, want 'de slager zal zijn eigen vlees niet afkeuren' en verzoekt zij DNA leden om een inkijkoperatie te plegen op LVV en waar nodig correcties te plegen", zegt de organisatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May