Duitsland sluit gasdeal met Qatar
21 Mar 2022, 14:46
foto

Qatari Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani schudt de hand met de Duitse minister van Economie Robert Habeck, in Doha, Qatar. (Foto: Reuters)


Duitsland en Qatar hebben een langdurig energiepartnerschap gesloten, zei een Duitse functionaris, aangezien de grootste economie van Europa ernaar streeft minder afhankelijk te worden van Russische energiebronnen. Rusland is de grootste gasleverancier aan Duitsland en de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck heeft verschillende initiatieven gelanceerd om de energieafhankelijkheid van Duitsland aan Rusland, te verminderen sinds het zijn buurland Oekraïne binnenviel.

De emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani van Qatar ontmoette Habeck op zondag en de twee bespraken manieren om de bilaterale betrekkingen te verbeteren, met name in de energiesector, zei de rechtbank van Emiri in een verklaring.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken in Berlijn bevestigde zondag dat er een deal was gesloten."De bedrijven die met Habeck naar Qatar zijn gekomen, gaan nu contractonderhandelingen aan met Qatari", aldus de woordvoerder.

In een verklaring zei Qatar dat het jarenlang had geprobeerd om Duitsland te bevoorraden, maar dat de gesprekken nooit tot concrete afspraken hebben geleid.

Qatar zei dat het met Duitsland was overeengekomen dat "hun respectieve commerciële entiteiten de besprekingen over de LNG-leveringen op lange termijn opnieuw zouden aangaan en voortzetten".

Habeck ontmoette ook de Qatarese staatssecretaris voor Energiezaken Saad Sherida al-Kaabi in Doha, waar ze de energierelaties en samenwerking tussen Qatar, een van 's werelds grootste aardgasexporteurs, en Duitsland bespraken, en manieren om deze te verbeteren, volgens een verklaring van al-Kaabi.

Interactief gasexport
Eind februari kondigde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de bouw aan van twee nieuwe terminals voor vloeibaar aardgas als reactie op wat volgens sommige critici de overmatige afhankelijkheid van Duitsland aan Russisch gas was. De terminals komen in Brunsbuttel en Wilhelmshaven in Noord-Duitsland.

Na de Russische invasie van Oekraïne heeft Duitsland het Nord Stream 2-gaspijpleidingproject, dat bedoeld was om Russisch aardgas via de Oostzee rechtstreeks naar Duitsland te brengen, stopgezet.

Duitsland is van plan zijn kernenergieproductie tegen het einde van dit jaar af te bouwen, waardoor waarnemers zich afvragen hoe Europa's grootste economie in al zijn energiebehoeften zal voorzien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May