Japanse premier wil harder optreden Modi tegen Russische invasie
21 Mar 2022, 04:46
foto
De Indiase premier Narendra Modi verwelkomt zijn Japanse tegenhanger, Fumio Kishida, voor hun ontmoeting in Hyderabad House in New Delhi. (Foto: Anadolu Agency)


De Japanse premier Fumio Kishida heeft er bij zijn Indiase tegenhanger Narendra Modi, op aangedrongen om harder op te treden tegen de Russische invasie in Oekraïne. Een gezamenlijke verklaring na gesprekken in New Delhi voldeed echter niet aan het veroordelen van de acties van Moskou.

In tegenstelling tot collega-leden van de Quad-alliantie - Japan, Australië en de Verenigde Staten - heeft India zich onthouden bij de stemming van de Verenigde Naties. Het betreurt de acties van Rusland, en roept het alleen op tot het stoppen van het geweld terwijl India nog steeds Russische olie koopt.

Kishida vertelde zaterdag op een gezamenlijke persconferentie dat hij en Modi een "diepgaande discussie" hebben gevoerd en dat "de invasie van Rusland ... de fundamenten van de internationale orde doet wankelen en stevig moet worden aangepakt".

Maar Modi maakte geen directe melding van Oekraïne en hun gezamenlijke schriftelijke verklaring. Hij riep slechts op tot "een onmiddellijke stopzetting van het geweld en merkte op dat er geen andere keuze was dan de weg van dialoog en diplomatie om het conflict op te lossen".

Zonder een land te noemen, benadrukten ze de noodzaak voor alle landen om te streven naar een vreedzame oplossing van geschillen in overeenstemming met het internationaal recht zonder toevlucht te nemen tot dreiging of het gebruik van geweld of enige poging om de status-quo eenzijdig te veranderen.

Eerder deze maand slaagden de andere Quad-leiders – Kishida, de Amerikaanse president Joe Biden en de Australische premier Scott Morrison – er in een viergesprek ook niet in om de Indiase premier voor hun standpunt over Oekraïne te winnen.

Een gezamenlijke Quad-verklaring zei destijds dat ze "het aanhoudende conflict en de humanitaire crisis in Oekraïne hebben besproken en de bredere implicaties ervan hebben beoordeeld" - zonder enige veroordeling van Moskou.

Een afzonderlijke Indiase lezing benadrukte nadrukkelijk dat het bondgenootschap gefocust moet blijven op zijn "kerndoelstelling ... in de Indo-Pacifische regio" van het bevorderen van vrede, stabiliteit en welvaart.

Modi en Morrison zullen maandag ook een virtuele top houden die gericht is op handel, wanneer de Australische premier opnieuw een beroep op zijn Indiase tegenhanger zal doen het westerse standpunt over Oekraine nog meer te steunen.

Rusland is de belangrijkste wapenleverancier van India sinds het Sovjettijdperk, maar nu heeft New Delhi ook meer steun nodig van de Quad en anderen in de regio en daarbuiten in het licht van een steeds assertiever China. De spanningen tussen New Delhi en Beijing zijn hoog, sinds een botsing in 2020 aan hun betwiste grens met de Himalaya, waarbij ten minste 20 Indiase en vier Chinese soldaten zijn omgekomen.

Beiden hebben sindsdien extra militair materieel gestuurd – in het geval van India, grotendeels van Russische makelij – en duizenden extra troepen naar het gebied.

Met betrekking tot China's groeiende assertiviteit - gezien als de belangrijkste zorg van de Quad - bevestigden Kishida en Modi "hun gemeenschappelijke visie voor een vrij en open Indo-Pacific, vrij van dwang".

De verklaring na het eerste bezoek aan India door een Japanse premier sinds 2017 zei ook dat Japan de komende vijf jaar vijf biljoen yen (US$ 41,9 miljard) zou investeren in de publieke en private sector in India.

Beide leiders spraken ook hun bezorgdheid uit "over de situatie in Myanmar en riepen op tot een einde aan het geweld, de vrijlating van alle gevangenen en een terugkeer naar het pad van democratie", aldus de verklaring. Ze beloofden ook verdere samenwerking bij het aanpakken van klimaatverandering en veroordeelden de "destabiliserende lanceringen van ballistische raketten" door Noord-Korea.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May