Oekraïense leider: Oorlog zal Rusland 'generaties' kosten
19 Mar 2022, 18:38
foto
De Russische president Vladimir Putin begroet het publiek terwijl hij een concert bijwoont ter gelegenheid van de achtste verjaardag van de Russische annexatie van de Krim. (Foto via AFP)


De president van Oekraïne heeft de Russen gewaarschuwd dat het voortzetten van de invasie een tol zou eisen voor “generaties” nadat tienduizenden een nationalistisch evenement hadden bijgewoond om een ​​toespraak van president Vladimir Putin te horen. De opmerkingen van president Volodymyr Zelensky op zaterdag kwamen nadat de nacht ervoor een massale betoging was gehouden ter ondersteuning van de Russische troepen in Moskou.

Zelensky merkte op dat de 200.000 mensen die naar verluidt de bijeenkomst hadden bijgewoond, vergelijkbaar waren met het aantal Russische troepen dat in Oekraïne was ingezet. Hij zei dat het evenement van vrijdag in Moskou de hoge inzet illustreerde van het grootste grondconflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

"Stel je voor dat er in dat stadion in Moskou 14.000 dode lichamen zijn en tienduizenden gewonden en verminkten", zei de Oekraïense leider. "Dat zijn de Russische kosten gedurende de hele invasie."

Putin prees de strijdkrachten van zijn land uitbundig tijdens de vlaggenzwaaibijeenkomst van vrijdag, die plaatsvond op de verjaardag van de annexatie van de Krim in 2014 van Oekraïne door Rusland. Het evenement omvatte patriottische liederen zoals "Made in the USSR", met als aanhef "Oekraïne en de Krim, Wit-Rusland en Moldavië, het is allemaal mijn land".

"Zo'n eenheid hebben we in lange tijd niet meer gehad", zei Putin tegen de juichende menigte. Hij ging naar het podium waar een bord stond met de tekst "Voor een wereld zonder nazisme". Hij foeterde tegen zijn vijanden in Oekraïne met de bewering dat ze "neonazi's" zijn en hield vol dat zijn acties noodzakelijk waren om "genocide" te voorkomen.

De bijeenkomst vond plaats toen Rusland te maken kreeg met zwaarder dan verwachte verliezen op het slagveld en een steeds autoritairder bewind in eigen land. De Russische politie heeft duizenden anti-oorlogsbetogers opgepakt. Meer dan drie weken na de Russische invasie van 24 februari woedden er op meerdere fronten gevechten in Oekraïne.

De noordwestelijke buitenwijken van Kiev, Bucha, Hostomel, Irpin en Moshchun, lagen zaterdag onder vuur, meldde het regionale bestuur van Kiev. De stad Slavutich, 165 km  ten noorden van de hoofdstad, was "volledig geïsoleerd", zei de regering.

In de belegerde havenstad Mariupol, de plaats van het grootste lijden van de oorlog, streden Oekraïense en Russische troepen om de staalfabriek Azovstal, een van de grootste in Europa, zei Vadym Denysenko, adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, zaterdag.

Oekraïense en Russische functionarissen kwamen overeen om 10 humanitaire corridors in te stellen voor het binnenbrengen van hulp en het verlaten van de bevolking - een van Mariupol en verschillende rond Kiev en in de oostelijke regio van Luhansk, zei de Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk. Ze kondigde ook plannen aan om humanitaire hulp te leveren aan de zuidelijke stad Cherson, die in beslag werd genomen door Russische troepen.

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, spreekt de natie toe in Kiev. (Foto via AP)

‘Territoriale integriteit en rechtvaardigheid’
In zijn nachtelijke videotoespraak zei Zelensky dat Russische troepen de grootste steden blokkeerden met als doel zulke erbarmelijke omstandigheden te creëren dat Oekraïners zich zullen overgeven. Maar hij waarschuwde dat Rusland de ultieme prijs zou betalen.

"De tijd is gekomen om de territoriale integriteit en gerechtigheid voor Oekraïne te herstellen. Anders zullen de kosten van Rusland zo hoog zijn dat je gedurende meerdere generaties niet meer eruit zult komen', zei hij.

Vladimir Medinsky, die Russische onderhandelaars heeft geleid in verschillende gespreksrondes met Oekraïne, zei vrijdag dat de twee partijen dichter bij een overeenkomst zijn gekomen over de kwestie van Oekraïne dat zijn bod om lid te worden van de NAVO intrekt en een neutrale status aanneemt.

In opmerkingen van Russische media zei hij dat de partijen nu "halverwege" zijn in kwesties met betrekking tot de demilitarisering van Oekraïne.

Mikhailo Podolyak, een adviseur van Zelensky, beweerde echter dat de karakterisering van Moskou bedoeld was "om spanningen in de media op te wekken".

"Onze standpunten zijn ongewijzigd. Wapenstilstand, terugtrekking van troepen & sterke veiligheidsgaranties met concrete formules", twitterde hij.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken beschuldigde Putin ervan de gesprekken als een "rookgordijn" te gebruiken terwijl zijn troepen zich hergroeperen. "We zien geen serieuze terugtrekking van Russische troepen of serieuze voorstellen op tafel", vertelde minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss aan de krant The Times.

'Niet dichtbij genoeg'

In een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Putin plannen uiteengezet om de oorlog te beëindigen, aldus de Turkse presidentiële woordvoerder, Ibrahim Kalin. "President Putin denkt dat de posities op de Donbas en de Krim niet dichtbij genoeg zijn om president Zelensky te ontmoeten. Wat we nodig hebben, is een ontmoeting op strategisch niveau tussen de twee leiders. Er lijkt een groeiende consensus te zijn … We hopen dat er meer overeenstemming zal zijn over deze kwesties, en deze bijeenkomst eerder dan later zal plaatsvinden, omdat we allemaal willen dat deze oorlog tot een einde komt,” vertelde Kalin aan Al Jazeera.

De Amerikaanse minister van Defensie ,Lloyd Austin, zei tijdens een zaterdagbezoek aan NAVO-bondgenoot Bulgarije dat de Russische invasie "op een aantal fronten tot stilstand was gekomen", maar dat de Verenigde Staten nog geen tekenen had gezien dat Putin extra troepen aan het inzetten was.

Generaal-majoor Oleksandr Pavlyuk, die de verdediging van de regio rond Kiev leidt, zei dat zijn troepen goed gepositioneerd zijn om de stad te verdedigen. "We zullen nooit opgeven. We zullen vechten tot het einde. Tot de laatste adem en de laatste kogel", zei Pavlyuk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May