VS stuurt nog honderden luchtafweersystemen naar Oekraïne
17 Mar 2022, 07:36
foto
De Amerikaanse president Joe Biden wordt geflankeerd door minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en plaatsvervangend minister van Defensie Kathleen Hicks, terwijl hij spreekt over hulp die de Amerikaanse regering biedt aan Oekraïne. (Foto: Reuters)


President Joe Biden kondigde woensdag 800 miljoen dollar extra aan veiligheidshulp aan Oekraïne aan, ook al veranderde zijn standpunt over een no-flyzone niet. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had daarvoor het Amerikaanse Congres dringend verzocht om militaire hulp om een ​​Russische invasie af te weren.

Biden ging in op de opmerkingen van Zelensky in zijn toespraak en zei dat de Verenigde Staten Oekraïne US$ 1 miljard aan veiligheidshulp hebben aangeboden. Hij voegde eraan toe dat Amerika Oekraïne wapens zal blijven geven om te vechten en zichzelf te verdedigen, humanitaire hulp te bieden en de Oekraïense economie te ondersteunen met extra financiële hulp.

"Dit nieuwe pakket op zich zal Oekraïne ongekende hulp bieden en omvat 800 luchtafweersystemen", zei Biden, om te voorkomen dat Russische vliegtuigen en helikopters Oekraïners aanvallen.

Op verzoek van Zelensky zal Washington Oekraïne helpen bij het verwerven van extra luchtafweersystemen voor langeafstandsraketten, zei Biden. Het zal ook 9.000 anti-pantsersystemen, drones en 7.000 handvuurwapens leveren, zoals machinegeweren, jachtgeweren en granaatwerpers die burgers zullen helpen die vechten om hun land te verdedigen. "Er zal meer komen naarmate we extra voorraden apparatuur kopen die... we klaar zijn om over te dragen," zei hij.

De nieuwe fondsen zullen afkomstig zijn van een uitgavenwet die Biden in de wet heeft ondertekend en die U$ 13,6 miljard aan nieuwe hulp aan Oekraïne omvat.

In zijn toespraak tot het Congres vergeleek Zelensky de aanslagen in Oekraïne met de Japanse aanval op Pearl Harbor die de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog troffen. Hij smeekte wetgevers, en Biden rechtstreeks, om meer hulp.

"Dit is een terreur die Europa in 80 jaar niet heeft gezien, en we vragen om ons leven, om een ​​antwoord op deze terreur van de hele wereld. Is dit veel gevraagd? Een no-flyzone creëren boven Oekraïne om mensen te redden?" vroeg Zelensky via een tolk.

"Als dit te veel gevraagd is, bieden we een alternatief", zei hij. "Je weet wat voor soort verdedigingssystemen we nodig hebben", eraan toevoegend dat hij weet dat de Verenigde Staten ze heeft.

Biden heeft de instelling van een no-flyzone boven Oekraïne de "Derde Wereldoorlog" genoemd en het Pentagon heeft verzoeken om straaljagers naar Oekraïne te sturen afgewezen.

Eerder op woensdag benadrukten Rusland en Oekraïne allebei de hernieuwde mogelijkheden voor compromissen, aangezien de vredesbesprekingen drie weken na een Russische aanval, die er tot dusver niet in is geslaagd om de Oekraïense regering omver te werpen, zouden worden hervat.

Dinsdag zei het Witte Huis dat Biden naar Brussel zal reizen voor een NAVO-top op 24 maart over de Russische invasie van Oekraïne, die Moskou een "speciale militaire operatie" noemt om zijn buurland te ontwapenen en te "denazificeren".

Biden heeft de afgelopen dagen sancties tegen Rusland opgevoerd. Hij heeft opgeroepen tot een opschorting van de handelsstatus van Rusland, waardoor zijn geëxporteerde producten lagere tarieven krijgen in de internationale arena, en kondigde een verbod aan op de invoer van Russische olie en andere energie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May