Bondgenoten sluiten zich aan bij besluit G7 over Rusland
15 Mar 2022, 09:37
foto
Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie, spreekt tijdens een persconferentie over de begrotingsrichtlijnen van de Europese Commissie voor 2023 in Brussel, België. (Foto: Reuters)


Negen andere landen hebben zich aangesloten bij de G7-landen om Moskou zijn bevoorrechte handelsbehandeling te ontnemen na de Russische invasie van Oekraïne, zei EU-handelsleider Valdis Dombrovskis dinsdag. Rusland viel Oekraïne op 24 februari binnen. Sindsdien heeft het land talrijke sancties tegen zich gehad vanuit de wereldgemeenschap.

De G7-landen maakten vrijdag bekend dat ze Ruslands status van "meest begunstigde natie" (MFN) intrekken, waardoor ze de weg vrijmaken om de Russische invoer te treffen met hogere tarieven dan die welke worden toegepast op andere WTO-partners of om bepaalde Russische goederen volledig te verbieden.

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Dombrovskis zei in een verklaring dat Albanië, Australië, IJsland, Moldavië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Noord-Macedonië en Zuid-Korea ook zouden stoppen met het toekennen van Ruslands MFN-status.

Dombrovskis zei dat de stap de positie van Rusland als paria in de ogen van de wereldgemeenschap verdiepte. Hij voegde eraan toe dat de westerse groep ook de toetreding van de Russische bondgenoot Wit-Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie zou opschorten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May