Venezuela zou 400.000 bpd aan olieproductie kunnen toevoegen
12 Mar 2022, 06:51
foto
Een oliepompjack en een tank met het bedrijfslogo van staatsoliebedrijf PDVSA worden gezien in een oliefaciliteit in Lagunillas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De olieproductie van Venezuela zou met minstens 400.000 vaten per dag (bpd) kunnen stijgen als de Verenigde Staten toestemming geeft voor verzoeken van door de staat gerunde PDVSA-partners om Venezolaanse ruwe olie te verhandelen. Dat heeft de petroleumkamer van het land op vrijdag gezegd.

Door de verhoging zou de olieproductie van het OPEC-lid, die volgens officiële cijfers in januari gemiddeld 755.000 vaten per dag bedroeg, ongeveer 1,2 miljoen vaten per dag kunnen benaderen, zei de president van de Venezolaanse Petroleumkamer, Reinaldo Quintero.

Amerikaanse functionarissen hebben het afgelopen weekend een ontmoeting gehad met de Venezolaanse president Nicolas Maduro en eisten dat het land ten minste een deel van de olie-export naar de Verenigde Staten zou leveren als onderdeel van een overeenkomst om de sancties tegen het land sinds 2019 te versoepelen. "Met de capaciteit die we hebben, kunnen we 400.000 bpd toevoegen", zei Quintero op een persconferentie.

De stap zou in de eerste plaats ten goede kunnen komen aan bedrijven zoals Chevron Corp die hebben aangedrongen op autorisaties en vernieuwde licenties om Venezolaanse olie te verhandelen of te ruilen.

In 2021 stopte het land een vrije val in zijn olieproductie en export om 636.000 bpd aan output te bereiken, een stijging van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Zelfs als de oliesancties tegen Venezuela alleen voor bepaalde transacties worden versoepeld, zou het land uiteindelijk 1 miljoen bpd aan productie kunnen toevoegen, afhankelijk van de toegestane kapitaalinjecties en het vertrouwen van de partijen in de dialoog, zei hij.

Deskundigen waren minder optimistisch over de voorspellingen, aangezien een dringende behoefte aan boorplatforms en enorm kapitaal een plafond oplegt aan elke productieverhoging, die de capaciteit bereikt.

Jaren van onderinvestering, wanbeheer en, meer recentelijk, Amerikaanse sancties tegen PDVSA hebben de olieproductie van Venezuela getroffen, die eind jaren 90 zo'n 3,7 miljoen vaten per dag bereikte.

Kleine olieservicefirma's die gedeeltelijke schuldbetalingen accepteerden en een belangrijke ruilovereenkomst met Iran die de benodigde verdunningsmiddelen leverden om de exporteerbare kwaliteiten van Venezuela te produceren, hielpen PDVSA vorig jaar om de output te reanimeren, maar het land heeft nog geen 1 miljoen bpd aan maandelijkse output bereikt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May